Maken opiniepeilingen de kloof tussen burger en politiek: a) kleiner, b) groter, c) geen van beide of d) weet niet?

Zaterdag 24 oktober stond in het opiniekatern Vonk een kritisch artikel over opiniepeilingen. ‘We worden kapot gepeild’, ‘U bent niet te peilen’ en ‘opiniepeilingen maken de kloof tussen burgers en politiek niet kleiner maar juist groter’ waren enkele koppen en conclusies uit dit artikel.
27 oktober 2015 | Peter Kanne

Zaterdag 24 oktober stond in het opiniekatern Vonk een kritisch artikel over opiniepeilingen. ‘We worden kapot gepeild’, ‘U bent niet te peilen’ en ‘opiniepeilingen maken de kloof tussen burgers en politiek niet kleiner maar juist groter’ waren enkele koppen en conclusies uit dit artikel.  I&O Research opinieonderzoeker Peter Kanne schreef een stuk waarin hij deze kritiek weerlegt. De Volkskrant interviewde hem daarop in de krant van 27 oktober.

Een fragment:
In het Vonk-artikel werd betoogd dat opiniepeilingen de kloof tussen burgers en politiek niet kleiner maar juist groter maken.

“Dat suggereert dat de kloof aan het groeien is. Maar volgens SCP-onderzoek is dat niet zo. De tevredenheid over de democratie is niet structureel aan het dalen of stijgen. De tevredenheid over politieke partijen is wel laag maar is ook niet aan het dalen. In het stuk worden peilingen dus als verklaring gebruikt voor een fenomeen dat niet bestaat. Laat staan dat een causaal verband met de peilingen wordt aangetoond.”

Voelen burgers zich beter gehoord door de peilingen?

“Het antwoord zit niet alleen in de peilingen, maar in de manier waarop politici via journalisten ermee omgaan. In de eerste plaats moeten peilingen deugen, in de tweede plaats moeten ze goed verwoord worden door journalisten (of genegeerd als het slechte peilingen zijn) en in de laatste plaats moeten politici er goed op reageren. Wat helemaal niet wil zeggen dat ze moeten doen wat de meerderheid volgens die peiling wil dat er gebeurt. Maar als politici laten merken dat ze snappen wat er onder het volk leeft en uitleggen waarom ze doen wat ze doen, ja, dan voelen burgers zich hopelijk beter gehoord, dankzij de peilingen.”

Lees hier het hele interview met Peter Kanne.

En klik hier voor het uitgebreide artikel van hem op de blogsite Stuk Rood Vlees van politicologen van (met name) de UvA.

Tom Louwerse van Stuk Rood Vlees (en van de Peilingwijzer) op Twitter: “Peter Kanne merkt terecht op dat Volkskrant-stelling dat ‘peilingen onvrede aanwakkeren’ onbewezen is.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.