Liefde voor de fiets

I&O Research heeft in samenwerking met Dutch Cycling Embassy en de Fietsersbond voor het tweede jaar op rij de Fietsmonitor uitgevoerd om een beeld te krijgen over fietsgedrag en de tevredenheid over fietsen in ons land.
29 oktober 2021 | Charlotte Veenvliet & Thijs Lenderink | #fiets #mobiliteit #monitor
Liefde voor de fiets

Nederland is en blijft een fietsland. Van de groep Nederlanders van 18 jaar en ouder, zit 70 procent minstens één keer per week op de fiets. Naar school fietsende kinderen zijn dan nog niet eens meegerekend! Slecht weer en het feit dat je met de fiets wat langer onderweg bent dan met de auto, gooien nog wel eens roet in het eten.

Auto meest gebruikt, fiets meest geliefd

Hoewel de auto nog altijd het meest gebruikte vervoersmiddel in Nederland is, wint de fiets het op waardering. Met een 8,1 scoort de fiets hoger dan de auto die gewaardeerd wordt met een 7,6. Het maakt bij de waardering van de vervoersmiddelen wel uit aan wie je het vraagt. Hoe vaker je fietst, hoe positiever je er over bent. Aan de andere kant is hetzelfde effect te zien: mensen die (bijna) nooit fietsen, zijn meer gesteld op de auto.

Meer e-fietsen dan vorig jaar en er zit nog rek in

Het aantal elektrische fietsen in Nederland stijgt. Vorig jaar maakte 34 procent van de ondervraagden gebruik van een e-bike en dit jaar is dat percentage opgelopen tot 40 procent. In de fietsmonitor werd gevraagd hoe waarschijnlijk het is dat mensen een e-bike willen aanschaffen in het komende jaar. In 2020 gaf acht procent aan dat deze kans aanwezig was. Nu, in 2021, is de vraag opnieuw gesteld en blijkt dat negen procent het (enigszins) waarschijnlijk acht dat er een e-bike gekocht zal worden. Daarnaast geeft de helft van de bezitters van een elektrische fiets aan dat zij de auto minder vaak gebruiken sinds de aanschaf van een e-bike.

Tevreden fietsers

Het is fijn om in Nederland te fietsen. Het grootste deel van de Nederlanders geeft een 7 of hoger voor de tevredenheid over fietsen in Nederland. Met name het gemak bepaalt dat we ons graag per fiets verplaatsen: voor de dagelijkse boodschappen, een lekkere fietstocht of om naar het werk te gaan. Uiteraard zijn er ook ergernissen op de weg, zoals snelle wielrenners, elektrische fietsers, bromfietsers, scooter-rijders en automobilisten die langs razen. Daarnaast zijn paaltjes op het fietspad ook een vaak genoemde ergernis. Deze rood met witte paaltjes zijn bedoeld om auto’s op fietspaden tegen te gaan.

Wil je hier meer over lezen en een uitgebreid overzicht zien van de resultaten van 2020 en 2021? Bekijk dan de factsheet.

Over de Fietsmonitor

Het doel van de jaarlijkse Fietsmonitor is het genereren en analyseren van gegevens over verschillende aspecten van fietsgebruik in Nederland. Nieuwe inzichten uit dit onderzoek zijn van groot belang voor de Dutch Cycling Embassy en de Fietsersbond. Op basis van de ontwikkelingen in Nederland, kan de Dutch Cycling Embassy buitenlandse partijen nog beter adviseren. Hetzelfde geldt voor de Fietsersbond en de Nederlandse relaties.

Verantwoording

Ruim tweeduizend (2.125) Nederlanders van 18 jaar en ouder deden mee aan het onderzoek. Het veldwerk liep van 19 april tot 2 mei 2021, terwijl het land vanwege de coronapandemie in lockdown was. Na weging zijn de resultaten representatief voor de Nederlandse bevolking (18+) voor de kenmerken leeftijd en geslacht. De steekproef is getrokken uit het I&O Research Panel.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Thijs Lenderink

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.