Leefbaarheidonderzoek met wegwerpcamera’s

De woonkern, gelegen aan de rijksweg A7, telt ruim 1.700 huishoudens en maakt onderdeel uit van de gemeente Medemblik. I&O Research voerde eind vorig jaar in opdracht van de dorpsraad Wognum en de gemeente Medemblik een onderzoek uit naar de leefbaarheid van het dorp.
19 april 2010 |

Wognum stond de laatste tijd veel in de media. Het dorp heeft vooral veel naamsbekendheid verworven als locatie van de voormalige DSB Bank. De woonkern, gelegen aan de rijksweg A7, telt ruim 1.700 huishoudens en maakt onderdeel uit van de gemeente Medemblik. I&O Research voerde eind vorig jaar in opdracht van de dorpsraad Wognum en de gemeente Medemblik een onderzoek uit naar de leefbaarheid van het dorp.

Vragenlijst en foto-opdracht

Om het oordeel over de leefbaarheid van Wognum te achterhalen, is een schriftelijke vragenlijst verspreid onder alle huishoudens in Wognum. Daarin zijn de inwoners bevraagd over allerlei onderwerpen waaronder het aanbod aan voorzieningen, het woonklimaat, het sociaal klimaat en de veiligheid. Dankzij het ophalen van de vragenlijsten door de dorpsraad, werd een hoge respons behaald. Er zijn 1.117 enquêteformulieren retour ontvangen: een respons van 65%. Naast de vragenlijst is aan tien inwoners gevraagd met een wegwerpcamera de positieve en negatieve aspecten van Wognum in beeld te brengen. Dit leverde bruikbaar beeldmateriaal op om de uitkomsten van de vragenlijst te ondersteunen.

“Wognum is gewoon een prettig dorp”

Wognum wordt op veel punten positief gewaardeerd door de bewoners. Gemiddeld geven de inwoners een 7,7 als rapportcijfer voor de leefbaarheid in het eigen dorp. De inwoners waarderen vooral de centrale ligging, het landelijke karakter en het grote aanbod aan allerlei voorzieningen. Vrijwel alle inwoners willen graag in het dorp blijven wonen. Toch heeft bijna een kwart het afgelopen jaar de leefbaarheid in het dorp in negatieve zin zien veranderen. Vandalisme, vernieling en jongeren zijn de meest ervaren vormen van overlast. Dit kan wellicht in verband worden gebracht met het gemis aan voldoende voorzieningen voor jongeren. Andere aandachtspunten in het dorp zijn het groenonderhoud, hondenpoep en de toename van rommel op straat.

Belang leefbaarheidonderzoek

Een leefbaarheidonderzoek is een belangrijk instrument voor gemeenteraadsleden, beleidsambtenaren, dorpsraden en maatschappelijke organisaties bij het bepalen van beleid en prioriteiten. Bewoners weten immers als geen ander welke goede en minder goede punten van toepassing zijn op hun eigen leefomgeving!

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.