Kwart van Gelderse politici en bestuurders te maken met agressie

Een kwart van de Gelderse politici en bestuurders heeft recent te maken gehad met agressie of geweld. Schelden kwam het meest voor, daarna bedreiging en intimidatie.
30 augustus 2017 | Jaap Bouwmeester | #agressie
Kwart van Gelderse politici en bestuurders te maken met agressie

Een kwart van de Gelderse politici en bestuurders heeft recent te maken gehad met agressie of geweld. Schelden kwam het meest voor, daarna bedreiging en intimidatie. Bij een klein deel van de incidenten werd fysiek geweld gebruikt. Dit blijkt uit een verdiepend onderzoek dat I&O Research uitvoerde in opdracht van de Provincie Gelderland. De cijfers komen redelijk overeen met het landelijk beeld.

De meeste agressie gebeurt face-to-face. Agressie via social media staat op de tweede plaats en e-mail op de derde. Uit de landelijke Monitor Integriteit en Veiligheid blijkt dat in de afgelopen jaren verbale agressie via social media sterk is toegenomen, maar dat er bij andere uitingsvormen juist van een daling sprake is. Door deze verschuiving wordt agressie steeds zichtbaarder en wordt het gevoel versterkt dat bestuurders en volksvertegenwoordigers steeds meer over zich heen krijgen.

Net als elders in het land krijgen in Gelderland burgemeesters het vaakst te maken met agressie. Ruim de helft (56%) zegt dat hen dit is overkomen. Lang niet alle bedreigde politici en bestuurders melden incidenten. Belangrijke redenen zijn dat men het incident niet ernstig genoeg vindt of dat ‘het nou eenmaal bij de functie hoort.’ Gedeputeerde Markink: ‘De provincie Gelderland is van mening dat agressie en geweld, in wat voor vorm dan ook, onacceptabel is en niet bij de functie hoort.’

De provincie Gelderland ondersteunt gemeenten in hun bestuurskracht. Om goed in beeld te krijgen in hoeverre agressie een probleem is in Gelderland, liet het programma dit onderzoeken. Het onderzoek vond plaats op basis van de landelijke Monitor Integriteit en Veiligheid van I&O Research in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Eerder voerde I&O Research een vergelijkbaar verdiepend onderzoek uit voor de provincie Overijssel.

Klik hier voor het persbericht en rapport

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Jaap Bouwmeester

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.