Kwart Nederlandse bevolking bezoekt FOC

Veel gemeenten en winkeliersverenigingen staan voor de uitdaging om hun winkelgebieden op peil te houden en winkelsluitingen zoveel mogelijk buiten de deur te houden. Toch zijn er in diverse gemeenten in Nederland initiatieven gericht op het ontwikkelen van een Factory Outlet Centre (FOC). Vaak vanuit de overweging (ook) meer klanten vanuit de wijde omgeving te trekken.
22 mei 2015 |

Trekkracht van Factory Outlet Centres uiteenlopend

Veel gemeenten en winkeliersverenigingen staan voor de uitdaging om hun winkelgebieden op peil te houden en winkelsluitingen zoveel mogelijk buiten de deur te houden. Toch zijn er in diverse gemeenten in Nederland initiatieven gericht op het ontwikkelen van een Factory Outlet Centre (FOC). Vaak vanuit de overweging (ook) meer klanten vanuit de wijde omgeving te trekken. Wanneer we kijken naar de oriëntatie van de Nederlandse bevolking op Factory Outlet Centres dan blijkt ongeveer een kwart van de Nederlandse bevolking in 2014 een FOC te hebben bezocht. Dit blijkt uit een peiling van I&O Research over bezoek aan Factory Outlets onder leden van het landelijk consumentenpanel van I&O Research.

Catchment area verschilt per Factory Outlet Centre
In Nederland zijn op dit moment 3 Factory Outlet Centres (FOC’s). Deze zijn gevestigd in Roermond (Limburg), Roosendaal (Noord-Brabant) en Lelystad (Flevoland). Getalsmatig is het DOC Roermond het grootste outlet centre – qua winkels en bezoekers -, gevolgd door Batavia Stad en Rosada in Roosendaal.

Essentiele factor alsook kenmerk van FOC’s is het (nodig) hebben van een grote catchment area, dat wil zeggen het verzorgingsgebied/-bereik. Bezoekers zijn voor een bezoek aan een FOC doorgaans bereid een grotere afstand af te leggen. In veel gevallen wordt daarbij uitgegaan van 30- en 60-autominuten als catchment area (primair en secundair verzorgingsgebied). In de peiling is niet gevraagd naar het aantal gereden minuten, maar wel kan de hemelsbrede afstand berekend worden. Om een globale vergelijking mogelijk te maken, is ervan uitgegaan dat driekwart van de hemelsbrede afstand het aantal autominuten is. Zo omgerekend geldt voor Batavia Stad dat 38 procent van de bezoekers van binnen een straal van 30 autominuten woonachtig is. In het geval van Rosada is het beeld, dat van de Nederlandse bezoekers op jaarbasis 51 procent vanuit het 30 autominutengebied komt. Van de Nederlandse bezoekers aan DOC Roermond komt 59 procent afkomstig van binnen het 30 autominuten gebied.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.