Klantbeleving in het openbaar vervoer testen met Virtual Reality

Corona zorgde voor wat vertraging, maar deze maand gaan we van start met de uitvoering van een bijzondere opdracht van de RET (de Rotterdamse metro). De RET stelde, voordat corona haar intrede deed, vast dat de Rotterdamse metro in de spits kampte met capaciteitsproblemen. Herinrichting van de metrovoertuigen met ander meubilair zou een oplossing kunnen bieden.
23 september 2020 | Thijs Lenderink | #face-to-face #mobiliteit #openbaar vervoer
Klantbeleving in het openbaar vervoer testen met Virtual Reality

Architectenbureau Mecanoo ontwierp deze herinrichting van de metrovoertuigen met als doel meer reizigers te kunnen vervoeren zonder dat dit ten koste zou gaan van de reizigersbeleving. Het ontwikkelde concept is door Enversed omgezet in Vitual Reality

Wat gaan we doen? En hoe?

De RET vindt het belangrijk om reizigers mee te nemen in het ontwerpproces én ook in tijden van Corona wil zij blijven vernieuwen. I&O Research kreeg de opdracht dit concept te testen. Dit doen we doen we door testpersonen onder verschillende scenario’s van ‘drukte’ de reisbeleving te laten doorlopen. De testpersonen beleven de herinrichting met behulp van Virtual Reality (VR). We bevragen hen vervolgens over hun ervaringen.

Een voorbeeld van een VR video:

Het onderzoek speelt zich af in het InnovatieLab op het hoofdkantoor van de RET. Daar ontvangen we de respondenten voor individuele face-to-face interviews van een uur. Zij krijgen een VR-bril op en joy-sticks in beide handen. Hiermee kunnen zij zich in een driedimensionale virtuele omgeving vrij door het voertuig bewegen. Ondertussen volgen onderzoekers en opdrachtgever via een monitor waar de respondent zich op richt en wat de plek van zijn of haar voorkeur is. We doorlopen drie ‘druktescenario’s’. Enversed werkte drie varianten uit, van rustig tot erg druk. Uiteraard laten we het niet bij observeren alleen. Tijdens het doorlopen van de scenario’s moedigen we respondenten aan al hun impressies en gedachten daarbij te uiten. En we evalueren elk scenario met hen.

Het interieur van de metro’s verandert in het nieuwe concept drastisch. Naast stoelen komen er ‘leunstoelen’, ‘hangstoelen’, ‘stastoelen’ en wat dies meer zij. Het InnovatieLab is uitgerust met mock-ups, waar de respondent fysiek kennis kan maken met de verschillende mogelijkheden.

Alhoewel de bezettingsgraad van de Rotterdamse metro sinds half maart drastisch daalde, is de herinrichting van de metrovoertuigen niet minder relevant geworden. De oorspronkelijke doelstelling blijft van kracht. De RET anticipeert hiermee op een toenemende bezettingsgraad in de toekomst. Een bijkomende doelstelling van het onderzoek is nu te achterhalen hoe reizigers de herinrichting ervaren in tijden van Corona. De druktebeleving is aantoonbaar veranderd, zo wijst recentelijk onderzoek uit. Voelt het reizen met de metro binnen het nieuwe concept veilig? Draagt het ontwikkelde concept bij aan de indruk dat reizigers voldoende afstand tot elkaar kunnen houden?

Op zaterdag 12 september zijn we van start gegaan met het veldwerk. Een mooi project waar we met genoegen aan werken en de RET van advies voorzien.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Thijs Lenderink

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.