Kiezers voelen (nog) meer urgentie m.b.t. woonbeleid

Wonen staat bovenaan de politieke agenda. Kiezers zien dit als het belangrijkste thema van het moment en zijn overwegend negatief over het huidige beleid. Drie op vier kiezers (76%) vinden dat het huidige demissionaire kabinet te weinig doet om de problemen op de woningmarkt op te lossen. Dat is meer dan in juni 2020 toen 69 procent deze mening deelde.
24 september 2021 | Peter Kanne & Asher van der Schelde |

Wonen belangrijkste thema

Vanwege het grote tekort aan woningen en oplopende huur- en koopprijzen staat het thema wonen hoog op de politieke agenda. Zondag 12 september togen duizenden Nederlanders naar het Westerpark in Amsterdam om te protesteren tegen het huidige beleid. Op 17 oktober zal opnieuw gedemonstreerd worden, ditmaal in Rotterdam. Uit dit onderzoek blijkt het woonbeleid het belangrijkste politieke thema is voor een volgende regering, volgens de kiezers.

Twee op drie kiezers negatief   

Twee op drie kiezers zijn negatief of zeer negatief over het huidige Nederlandse woonbeleid. Slechts zeven procent is (zeer) positief. Opvallend is dat deze houding door alle kiezersgroepen wordt gedeeld. VVD-kiezers zijn het minst negatief, toch zegt slechts een op de zes VVD’ers positief te denken over het woonbeleid.

[1] De uitkomst van het CDA is indicatief wegens het lage aantal waarnemingen (n=43)

Meer urgentie m.b.t. woonbeleid dan jaar geleden

Drie op vier kiezers (76%) vinden dat het huidige demissionaire kabinet te weinig doet om de problemen op de woningmarkt op te lossen. Dat is meer dan in juni 2020 toen 69 procent dat vond. Ook vindt een ruime meerderheid (66%) dat vanwege deze problematiek snel een nieuw kabinet moet worden aangesteld.

Inmiddels vinden twee op de drie kiezers (67%) dat er een huurstop moet worden aangekondigd op Prinsjesdag. Vorig jaar betrof dit 57 procent. Ook vinden meer kiezers dat er weer een zelfstandig Ministerie van Volkshuisvesting moet komen (van 60 naar 67%). Zeven op de tien kiezers willen nog altijd dat verhuurders die zich systematisch niet aan de regels houden worden onteigend. Ook is een ruime meerderheid voor een beleggersverbod op de huizenmarkt

Onderzoeksverantwoording

Dit onderzoek vond plaats van vrijdagmiddag 10 tot maandagochtend 13 september 2021.Er werkten in totaal 1.177 Nederlanders van 18 jaar of ouder mee aan dit onderzoek.
Het grootste deel hiervan (n=1.083) is afkomstig uit het I&O Research Panel en 94 respondenten vulden de vragenlijst in via het panel van PanelClix. De onderzoeksresultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, regio, opleidingsniveau en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021. De weging is uitgevoerd conform de richtlijnen van de Gouden Standaard. Hiermee is de steekproef representatief voor de kiesgerechtigde Nederlandse inwoners (18+), voor wat betreft deze achtergrondkenmerken.

Volledige rapport

Download hier het volledige rapport.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

afbeelding

Asher van der Schelde

Onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.