Kiezers vallen kabinet af om dividendbelasting

Op dit moment is 56 procent van alle kiezers ontevreden over het kabinet-Rutte III, 40 procent is tevreden. Voor het eerst sinds het aantreden van dit kabinet zien we dat de meerderheid van de kiezers ontevreden is over het kabinet.
13 september 2018 | Peter Kanne & Laurens Klein Kranenburg

Voor het eerst meer dan de helft kiezers ontevreden over Rutte III

Op dit moment is 56 procent van alle kiezers ontevreden over het kabinet-Rutte III, 40 procent is tevreden. Voor het eerst sinds het aantreden van dit kabinet zien we dat de meerderheid van de kiezers ontevreden is over het kabinet.

Dividendbelasting aanjager ontevredenheid

Als reden noemen ontevreden kiezers spontaan massaal de afschaffing van de dividendbelasting. Bijna twee derde (64%) is hier tegen. Dit zijn met name kiezers van SP, GroenLinks, PvdD en FvD, maar ook kiezers van D66, CDA en CU zijn in meerderheid tegen. Kiezers die nu op de VVD zouden stemmen, zijn als enige per saldo voor (47% voor, 35% tegen), maar onder kiezers die in 2017 op de VVD stemden, is dat andersom: 46% tegen, 34% voor.

Regeringspartijen leveren in

Het meest ontevreden over het kabinet zijn kiezers van de oppositiepartijen. Kiezers van de regeringspartijen zijn tevredener, maar ook hier wordt gemord. VVD-kiezers uit 2017 zijn weliswaar het meest tevreden, maar een kwart is dat niet. Van de toenmalige kiezers van ChristenUnie en D66 is een derde ontevreden, van de CDA-kiezers zelfs 45 procent.

VVD, CDA en D66 verliezen aanhang

Als er nu verkiezingen voor de Tweede Kamer zouden worden gehouden, zou de VVD nog steeds de grootste partij van Nederland zijn, met 26 zetels. Maar ten opzichte van de Tweede Kamerverkiezingen leveren VVD (-7), CDA (-4) en D66 (-6) zetels in. De ChristenUnie is de enige regeringspartij die op (lichte) winst staat (7 zetels, +2). Samen zouden de coalitiepartijen nu 61 zetels halen.

GroenLinks groeit gestaag door

Aan de linkerkant van het spectrum zien we GroenLinks gestaag groeien, nu naar 19 zetels (+5 t.o.v. 2017), waarmee het de tweede partij van Nederland zou zijn. De PvdA (11) laat een bescheidener groei over de langere termijn zien (+2 t.o.v. 2017). De SP (14) noteert een groei van 3 zetels ten opzichte van juni, maar is ten opzichte van 2017 stabiel. De drie linkse partijen samen zouden nu 44 zetels halen, wat er in maart 2017 nog 37 waren, dus ‘links’ als geheel groeit enigszins.

ChristenUnie-politici populair; van VVD’ers alleen Klaas Dijkhoff goed gewaardeerd

De relatief stabiele positie van de ChristenUnie kan te danken zijn aan de gezichtsbepalende politici.
Gert-Jan Segers is na Klaas Dijkhoff de meest populaire fractievoorzitter.
Carola Schouten, minister van Landbouw, krijgt een 6,8 van de kiezers, waarmee ze de meest populaire minister is.

Opvallend zijn de relatief lage scores voor de VVD-ministers. Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) is de best gewaardeerde minister van VVD-huize op een zesde plaats. Premier Mark Rutte eindigt net boven Eric Wiebes, Sander Dekker en hekkensluiter Stef Blok. Samen bezetten deze vier VVD-ministers de laatste plaatsen op de ranglijst.

Overname uit deze publicatie is alleen toegestaan met expliciete vermelding van I&O Research als bron.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

afbeelding

Laurens Klein Kranenburg

Onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.