Kiezers: stel bestuursfuncties open voor nieuwe partijen

Bijna de helft van de kiezers is van mening dat de ‘oude middenpartijen’ – VVD, CDA, PvdA en D66 –de macht onderling verdelen en een kwart van de kiezers gaat zelfs zover te stellen dat deze partijen nieuwkomers in de politiek buitensluiten
22 november 2017 | Peter Kanne & Laurens Klein Kranenburg

Bijna de helft van de kiezers is van mening dat de ‘oude middenpartijen’ – VVD, CDA, PvdA en D66 –de macht onderling verdelen en een kwart van de kiezers gaat zelfs zover te stellen dat deze partijen nieuwkomers in de politiek buitensluiten. Vooral kiezers van de flankpartijen (met name PVV, Forum voor Democratie, 50 Plus en SP) zijn deze laatste mening toegedaan.

Het grootste deel van de kiezers is er niet van overtuigd dat bestuurders die voortkomen uit VVD, PvdA, CDA of D66 zorgen voor een stabiel bestuur van Nederland. Een ruime meerderheid wil juist dat het bestuurlijke systeem open is voor nieuwkomers – partijen als SP, PVV, 50 Plus of de Partij voor de Dieren – of partijloze bestuurders. Ook onder de achterban van VVD, D66, CDA, PvdA en CU bestaat draagvlak voor bestuurders afkomstig uit de andere partijen.

Voor de kiezers zijn in de eerste plaats kennis van het werkterrein en in de tweede plaats bestuurlijke ervaring de belangrijke kwaliteiten van ministers en staatssecretarissen. Dit geldt in meer of mindere mate voor elk van de kiezersgroepen en geeft een indicatie van het belang van een open toegankelijk publieke bestuur.

Verantwoording

Dit onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Vrij Nederland en Nieuwsuur. In een serie reportages onder de noemer ‘Schaduwmacht’, onderzoeken Vrij Nederland en Nieuwsuur de werking van de Nederlandse democratie. Voor de eerste publicatie (22 en 23 november 2017) onderzocht I&O Research in hoeverre het beeld van een ‘banencarrousel’ bij de kiezers bestaat en hoe open zij het bestuurlijke systeem zouden willen.

I&O Research voerde hiervoor een landelijk representatief onderzoek uit onder 1.747 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het onderzoek werd uitgevoerd van vrijdag 26 tot en met maandag 30 oktober 2017.

Zie ook:

Bericht op Nieuwsuur

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

afbeelding

Laurens Klein Kranenburg

Onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.