Kiezers lijken voor stabiliteit te kiezen

Ongeveer zes op de tien kiezers zijn ontevreden over het kabinet Rutte II. Toch verwacht en wil een meerderheid van de kiezers niet dat het kabinet gaat vallen. Ook een groot deel van de ontevreden kiezers wil dat niet.
07 maart 2015 | Peter Kanne

Ongeveer zes op de tien kiezers zijn ontevreden over het kabinet Rutte II. Toch verwacht en wil een meerderheid van de kiezers niet dat het kabinet gaat vallen. Ook een groot deel van de ontevreden kiezers wil dat niet. Noch de gasboringen, noch een eventuele minderheid van de coalitie en de constructieve oppositiepartijen (D66, CU en SGP) in de Eerste Kamer zijn voor de kiezers genoeg reden het kabinet te laten vallen. Kiezers van SP en PVV vinden dat wel voldoende reden om de stekker uit het kabinet Rutte II te trekken.

Volgens deze I&O Research peiling halen coalitiepartijen VVD en PvdA en de ‘constructieve drie’ samen net geen meerderheid in de provincies en Eerste Kamer, maar deze meerderheid komt wel in zicht. De vijf partijen zouden op basis van deze peiling 49% van de stemmen halen.

VVD of D66 zou de grootste partij bij de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart kunnen worden, met elk ongeveer 15% van de stemmen. De VVD heeft ten opzichte van begin februari wat terrein verloren, D66 heeft juist iets gewonnen. D66 heeft nog potentie onder degenen die twijfelen tussen meerdere partijen.

Dit blijkt uit een landelijk representatief onderzoek van I&O Research onder 4.854 Nederlanders van
18 jaar en ouder.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.