Kiezers: Jeroen Dijsselbloem en Lodewijk Asscher beste bewindslieden

PvdA-ministers Jeroen Dijsselbloem (6,6) en Lodewijk Asscher (6,1) zijn de best gewaardeerde bewindslieden van het kabinet. Dijsselbloem is niet alleen populair bij de PvdA-kiezers (een 7,9), maar ook bij kiezers van VVD (7,6) en D66 (7,5).
15 september 2015

Waardering bewindslieden

  • Publiek waardeert PvdA-ministers
  • Dijsselbloem en Asscher beter gewaardeerd door VVD- en D66-kiezers dan door SP-kiezers
  • De Volkskrant verkiest VVD-ministers Schippers en Blok

De kiezers

PvdA-ministers Jeroen Dijsselbloem (6,6) en Lodewijk Asscher (6,1) zijn de best gewaardeerde bewindslieden van het kabinet. Dijsselbloem is niet alleen populair bij de PvdA-kiezers (een 7,9), maar ook bij kiezers van VVD (7,6) en D66 (7,5). Dat geldt – in mindere mate – ook voor Asscher: PvdA-kiezers geven hem een 7,6, VVD-kiezers en D66-kiezers een 6,7. Onder linkse kiezers zijn beide ministers minder populair. Beiden scoren met name lager onder SP-kiezers dan onder de achterban van VVD en D66. GroenLinks-kiezers lijken in deze op VVD- en D66-kiezers, ze geven Dijsselbloem een 7,1, Asscher een 6,6.
Koenders is met een 5,8 de op twee na meest populaire minister. Hij is vooral populair bij de PvdA-achterban (7,0) en de GroenLinks-kiezers (6,7).
Pas op een vierde plaats zien we de eerste VVD-minister: Jeanine Hennis-Plasschaert (met een 5,7).
Minister-president Mark Rutte eindigt op een zevende plaats met een 5,5. 
Martin van Rijn (4,7) en Jetta Klijnsma (4,7) worden door het electoraat het laagst beoordeeld.

Mark Rutte, is de bekendste bewindspersoon (97%), op de voet gevolgd door Jeroen Dijsselbloem (96%) en Ronald Plasterk (96%). Van alle bewindslieden zijn staatsecretarissen Klaas Dijkhoff en Wilma Mansveld het minst bekend. Klaas Dijkhoff is bij 39 procent van de Nederlanders bekend; Wilma Mansveld bij 59 procent. Relatieve nieuwkomer Ard van der Steur (Veiligheid & Justitie) is al bij drie kwart bekend.   

De Volkskrant vakjury

De Volkskrant publiceerde deze waarderingscijfers op 15 september 2015 (Prinsjesdag) naast de oordelen van een vakjury, bestaande uit de voltallige politieke redactie van de Volkskrant. De Volkskrant keek vooral of bewindslieden doen wat ze beloven, handig opereren en wat ze voor elkaar krijgen.
Wat opvalt is dat de hoogst gewaardeerde minister volgens het publiek – Jeroen Dijsselbloem – van de Volkskrant vakjury maar een zes krijgt. Bij de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen bleek hij volgens de krant ‘toch een doodgewone politicus’. Asscher daarentegen wordt met een 7,5 vrij goed beoordeeld.

Waar de kiezers de PvdA-bewindslieden Dijsselbloem, Asscher en Koenders hoog hebben zitten, is de Volkskrant vooral erg te spreken over VVD-bewindslieden Stef Blok (Wonen) en Schippers (Volksgezondheid). Beiden krijgen van de vakjury een 8. Terwijl Blok onder de kiezers – samen met Ronald Plasterk – juist de laagst gewaardeerde minister is.

De cijfers voor de bewindslieden zoals gegeven door de kiezers blijken uit een landelijk representatief onderzoek van I&O Research onder 1.999 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het onderzoek liep van vrijdag 4 september tot en met maandag 7 september 2015. Bij het overnemen van resultaten uit dit bericht altijd de bron I&O Research vermelden.

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.