Jongeren beginnen later aan seks

Op 20 juni zijn in Amersfoort de resultaten van het onderzoek 'Seks onder je 25e’ gepresenteerd door Rutgers en Soa Aids Nederland. Met dit onderzoek is in kaart gebracht wat jongeren denken, ervaren en doen op het gebied van liefde, seksualiteit en relaties, en hoe deze zaken zich door de tijd heen ontwikkelen.
20 juni 2017 | Robbert Zandvliet

Op 20 juni zijn in Amersfoort de resultaten van het onderzoek ‘Seks onder je 25e’ gepresenteerd door Rutgers en Soa Aids Nederland. Met dit onderzoek is in kaart gebracht wat jongeren denken, ervaren en doen op het gebied van liefde, seksualiteit en relaties, en hoe deze zaken zich door de tijd heen ontwikkelen.

Met 18,6 jaar heeft de helft van de jongeren tussen de 12 en 25 jaar geslachtsgemeenschap gehad. In 2012 was dat met 17,1 jaar het geval. Meisjes lijken meer bewust te kiezen voor een bij hen passend anticonceptiemiddel, want het gebruik van de pil is afgenomen ten gunste van het spiraaltje. Zorgelijk is dat ruim 40% van de jongeren geen condoom gebruikt bij een onenightstand. In vergelijking met 2012 is het aantal jongeren dat wel eens is gedwongen iets te doen of toe te staan op seksueel gebied, gedaald. Daarentegen is het aantal jongeren dat een naaktfoto of seksfilmpje van zichzelf heeft verstuurd, flink gestegen.
 
I&O Research heeft de dataverzameling – gebaseerd op een landelijke CBS-steekproef van 17.000 17 tot 25 jarigen – uitgevoerd. Daarnaast heeft een aantal GGD’s ervoor gekozen om regionaal op te hogen en konden 12-16 jarigen de vragenlijst op school invullen.

In het onderzoek hebben jongeren vragen beantwoord over seksueel gedrag, seksuele beleving, seksuele problemen, condoomgebruik en testgedrag, zwangerschap en anticonceptie en seksueel grensoverschrijdend gedrag. De resultaten worden gebruikt om de voorlichting en hulp aan jongeren te verbeteren.

Meer informatie over het onderzoek en de uitkomsten is te vinden op www.seksonderje25e.nl

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Robbert Zandvliet

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.