Jeugd en alcohol

Sinds 2007 doet I&O Research met enige regelmaat onderzoek rond het thema ‘jeugd en alcohol’ in noordelijk Noord-Holland. In deze relatief korte periode vijf jaar is sprake van een aantal opvallende trends. De acceptatie van jeugdig alcoholgebruik neemt sterk af.
03 juli 2012 | Jaap Bouwmeester

Sinds 2007 doet I&O Research met enige regelmaat onderzoek rond het thema ‘jeugd en alcohol’ in noordelijk Noord-Holland. In deze relatief korte periode vijf jaar is sprake van een aantal opvallende trends. De acceptatie van jeugdig alcoholgebruik neemt sterk af. Was het een aantal jaren nog gebruikelijk dat een 13 of 14 jarige een slokje meedrinkt, inmiddels is alcoholgebruik onder de 16 jaar voor bijna niemand meer acceptabel. Sterker nog, er is veel draagvlak voor het verder optrekken van de leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol naar 18 jaar. Uit de meest recente peiling blijkt bovendien dat er onder inwoners van noordelijk Noord-Holland zeer veel draagvlak is voor een krachtige aanpak van de problematiek door gemeenten, politie en gezondheidsorganisaties. Maar liefst 90% wil dat de aanpak gecontinueerd wordt. Onno van Veldhuizen, burgemeester van de gemeente Hoorn en voorzitter van het programma, is erg blij met de uitkomst van het onderzoek: “Ik kan constateren dat het taboe eraf is na onze start in 2007 en er dingen ten goede veranderen. We kunnen nu nóg beter samen optrekken”.

Het onderzoek geeft, naast de vraag naar voldoende draagvlak, inzicht in de houding en het
bewustzijn over de risico’s van overmatig gebruik van alcohol en drugs onder jongeren. Enkele uitkomsten:

  • Bijna negen op de tien inwoners vindt dat jongeren teveel en te jong alcohol drinken. Opvallend genoeg vindt driekwart van de jongeren dat ook en heeft zelfs respect voor leeftijdsgenoten die geen alcohol gebruiken.
  • Twee op drie ouders zeggen zelf veel invloed te hebben op het beperken van alcoholgebruik van hun kinderen en stellen duidelijk grenzen. Een zeer klein deel geeft 10-15 jarigen de ruimte om alcohol te drinken. Dat verandert sterk als de kinderen 16 of 17 jaar zijn. Dan verandert het antwoord van ‘beslist niet’ in ‘liever niet’ en bij voorkeur alleen in het weekeinde.
  • Vrijwel alle ouders van 10-15 jarigen zeggen dat hun kind niet zomaar aangeschoten thuis kan komen: 90% zal – als dat voorkomt – daaraan consequenties verbinden. Dat is bij ouders van 16-23 jarigen bij minder dan de helft het geval. Dan lijkt het min of meer geaccepteerd.
  • Een meerderheid is voor strengere regels voor het verkopen van alcohol aan de jeugd. De leeftijdsgrens voor de aankoop van alcohol mag van een meerderheid (72%) van de inwoners worden opgetrokken naar 18 jaar. Voor het bestellen van alcohol moet de jeugd ruim 17 of 18 jaar zijn en voor sterke drank boven de 19 jaar. Ondernemers die alcohol aan jongeren onder de 16 verkopen of doorschenken moeten volgens drie kwart van de inwoners zwaar beboet worden. Ook mag er strenger worden opgetreden tegen jongeren die in keten en schuren alcohol nuttigen.

Al met al is er een erg groot draagvlak voor een gezamenlijk programma om alcohol- en drugsgebruik onder jongeren terug te dringen. De gemeenteraden van de drie regio’s besluiten uiterlijk dit najaar of er voor een stevige aanpak inderdaad tijd en geld wordt vrijgemaakt.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Jaap Bouwmeester

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.