I&O Research peilt voor tijdens en na de gemeenteraadsverkiezingen

I&O Research biedt gemeenten met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart de volgende onderzoekstrajecten aan:
24 januari 2014

I&O Research biedt gemeenten met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart de volgende onderzoekstrajecten aan:

Voorafgaand aan de verkiezingen: campagnepeiling

Een representatieve inwonerspeiling over de gemeenteraadsverkiezingen. Tijdens een snelle online peiling onder een representatieve steekproef van inwoners worden de resultaten verzameld. Samen met u ontwikkelen we een op uw gemeente toegespitste vragenlijst over vragen zoals: Wat speelt er in uw gemeente? Zijn inwoners van plan te gaan stemmen? Wat kan ze overhalen om te gaan? Welke issues vinden kiezers belangrijk? Gebruikt men de stemwijzer? Kent men de standpunten en verkiezingsprogramma’s van de partijen? Welke coalities ziet men graag? Indien uw gemeente over een digitaal burgerpanel beschikt, kan de vragenlijst online worden verstuurd. Indien dat niet het geval is, voeren wij het onderzoek schriftelijk en/of online uit.

Op de verkiezingsdag: prognose van de uitslag

Wij kunnen een prognose van de uitslag leveren op basis van een exit poll. Wij vragen in elk geval naar stemkeuze. Het is mogelijk om daarnaast nog enkele andere vragen mee te nemen. Met deze aanpak heeft u op 19 maart om 21.00 uur een betrouwbare voorspelling van de uitslag die u kunt presenteren op de verkiezingsavond in het stadhuis/gemeentehuis.

Na de verkiezingen: evaluatie van de verkiezingen

De stembureauleden kunnen een interessante bron van informatie zijn over het verloop van de verkiezingsdag in uw gemeente. Daarom hebben wij samen met de gemeente Enschede een vragenlijst ontwikkeld die gebruikt kan worden om verkiezingen vanuit het perspectief van de stembureauleden te evalueren. De vragenlijst gaat in op onder meer de instructiebijeenkomst, de tevredenheid over het stemlokaal, het verloop van het stemmen zelf en het tellen van stemmen. Wij rapporteren via een rapport op maat.
Analyse van uitslag en opkomst en naar kern/wijk – presentatie in infographics. In gemeenten met veel wijken of kernen is een analyse van opkomst en uitslag naar wijken interessant. Wij voeren dit uit aan de hand van de verkiezingsuitslag. De rapportage werken wij bij voorkeur uit op basis van wijk- en kernkaarten.

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.