I&O Research behaalt keurmerk om klantervaringen in de zorg te meten

Voor zorgaanbieders, zorgkantoren, zorgverzekeraars, maar in toenemende mate ook voor gemeenten, is het belangrijk om te weten hoe cliënten de zorgverlening en ondersteuning van zorgaanbieders ervaren.
04 februari 2014 |

Voor zorgaanbieders, zorgkantoren, zorgverzekeraars, maar in toenemende mate ook voor gemeenten, is het belangrijk om te weten hoe cliënten de zorgverlening en ondersteuning van zorgaanbieders ervaren. Inzicht in de klanttevredenheid biedt immers mogelijkheden voor verbetering en draagt bij aan betere kwaliteit van de zorg.

Bovendien stimuleert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport transparantie en kwaliteitsverbetering binnen de zorg; iets waar klanttevredenheidsmetingen een belangrijk rol in spelen. Met deze metingen kunnen cliënten de kwaliteit van zorgaanbieders vergelijken en de zorg kiezen die bij hen past.

Om klantervaringen in de zorg eenduidig te meten is er landelijk een standaard meetinstrument ontwikkeld; de Consumer Quality Index (CQI). De index meet de klanttevredenheid in verschillende zorgsectoren (bijvoorbeeld GGZ, huisartsenzorg, hulp bij het huishouden, jeugdgezondheidzorg). Het gebruik van de CQ-index wordt gesteund door het ministerie van VWS, zorgaanbieders, zorgverzekeraars en patiëntenorganisaties.

Sinds december 2013 is I&O Research gecertificeerd om CQI klanttevredenheidsonderzoek uit te voeren. Dit betekent dat het onderzoek volgens de eisen en richtlijnen van de CQ-index wordt uitgevoerd en het CQ-keurmerk krijgt. Dit keurmerk hebben zorgaanbieders nodig voor publicatie van kwaliteitsgegevens op www.kiesbeter.nl of voor de (verplichte) maatschappelijke verantwoording.

Voor de certificering richtte I&O Research een CQI-kwaliteitssysteem in, dat in de praktijk goed bleek aan te sluiten op het fungerende kwaliteitssysteem.

“Het is duidelijk merkbaar dat I&O al langere tijd werkt conform kwaliteitsborging. I&O is gecertificeerd conform ISO9001 en ISO20252. Bovendien is er een duidelijke drive om continu te verbeteren.” (onderzoeksverslag, CIIO)

Het CQI-kwaliteitssysteem werd in pilotvorm getest bij een apotheek. En met succes! Het pilotonderzoek draagt inmiddels het CQ keurmerk. I&O Research is gecertificeerd voor het uitvoeren van schriftelijk en online klanttevredenheidsonderzoek. Met deze vormen van onderzoek heeft I&O Research veel ervaring.

Wij verheugen ons op de toekomstige samenwerking met zorgaanbieders binnen de zorgsector!

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.