Inwoners willen niet meer snijden in zorg; maar gebeurt wel volgens ambtenaren

Nog meer gemeentelijke bezuinigingen op onder meer (ouderen)zorg, openbare orde en huishoudelijke hulp en de leefomgeving roepen bij inwoners weerstand op. Toch gaat dat gebeuren, voorspellen ambtenaren. Aan de bezuinigingsdrift van gemeenten komt voorlopig nog geen einde. Zes op de tien ambtenaren denken dat ook in 2016 het mes in voorzieningen moet.
10 september 2015 | Peter Kanne & Laurens Klein Kranenburg

Nog meer gemeentelijke bezuinigingen op onder meer (ouderen)zorg, openbare orde en huishoudelijke hulp en de leefomgeving roepen bij inwoners weerstand op. Toch gaat dat gebeuren, voorspellen ambtenaren. Aan de bezuinigingsdrift van gemeenten komt voorlopig nog geen einde. Zes op de tien ambtenaren denken dat ook in 2016 het mes in voorzieningen moet. Inwoners zijn daar iets minder stellig in. Toch vreest nog altijd zo’n 33 procent dat er komend jaar meer zal worden bezuinigd dan geïnvesteerd. Dat blijkt uit een opiniepeiling onder ambtenaren en inwoners dat in opdracht van Binnenlands Bestuur is uitgevoerd door I&O Research.

Lichte euforie

‘Er heerst in de samenleving een lichte euforie dat de crisis voorbij is, maar dit onderzoek laat zien dat veel burgers nog onvoldoende beseffen dat het lokale leed nog niet geleden is’, zegt Peter Kanne van I&O Research. ‘Gemeenten zouden er goed aan doen hun inwoners hierop voor te bereiden.’

Als we de prioriteiten van burgers vergelijken met waar op bezuinigd gaat worden volgens de gemeenteambtenaren, valt op dat de bezuinigingen op de leefomgeving en de hulp aan huis verdergaan dan burgers zouden willen. Dit is weergegeven in onderstaande grafiek 4. Daarnaast zouden burgers relatief meer willen bezuinigen op burgerzaken en de lokale economie ten opzichte van de andere beleidsterreinen. Het gaat hierbij om relatieve scores: ook op burgerzaken wil 52 procent van de burgers ‘zeker niet’ bezuinigen, tegen 40 procent bij de lokale economie. De korting op het budget voor cultuur en sport lijkt in overeenstemming met hoe burgers zouden bezuinigen als zij het voor het zeggen hadden. 

Grafiek 4: Relatieve prioriteitenstelling burgers versus bezuinigingsbeleid voor 2016 (genormaliseerde scores)

Klik hier voor het hele bericht of lees de papieren versie van Binnenlands Bestuur nr. 18 van deze week.

I&O Research voerde dit onderzoek uit – in opdracht van Binnenlands Bestuur –  van donderdag 23 juli tot en met maandag 24 augustus 2015. Het betreft een online onderzoek naar de standpunten van burgers en ambtenaren ten aanzien van het bezuinigingsbeleid in gemeenten. In deze periode werkten 2.192 Nederlanders (18+) en 1.373 gemeenteambtenaren mee aan het onderzoek.

Burgers zijn geselecteerd uit het I&O Research Panel. Ambtenaren zijn benaderd op basis van het adressenbestand dat door Binnenlands Bestuur is samengesteld. Met ‘ambtenaren’ worden in dit onderzoek gemeenteambtenaren bedoeld.

Binnenlands Bestuur publiceert dit onderzoek gefaseerd.
I&O Research zal het volledige onderzoek op 15 september op haar website plaatsen.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

afbeelding

Laurens Klein Kranenburg

Onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.