Inwoners grote steden ergeren zich vooral aan bromfietsen

Inwoners van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht ergeren zich sterk aan brom- en snorfietsen. Aan de bromfiets ergert 49 procent zich ‘altijd’ of ‘vaak’. Bij de snorfiets is dit 43 procent. In totaal ergert 56 procent van alle inwoners van de vier grote steden zich aan brom- en/of snorfiets. De ergernis wordt veroorzaakt door gevaarlijk en te hard rijdende brom- en snorfietsers.
08 december 2015 | Peter Kanne & Laurens Klein Kranenburg

Veel steun voor strengere handhaving verkeersregels en jaarlijkse keuringen

Inwoners van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht ergeren zich sterk aan brom- en snorfietsen. Aan de bromfiets ergert 49 procent zich ‘altijd’ of ‘vaak’. Bij de snorfiets is dit 43 procent. In totaal ergert 56 procent van alle inwoners van de vier grote steden zich aan brom- en/of snorfiets. De ergernis wordt veroorzaakt door gevaarlijk en te hard rijdende brom- en snorfietsers. Daarna worden milieu-aspecten als geluidsoverlast en luchtvervuiling genoemd. De auto wekt bij 30 procent van de inwoners ergernis op en aan fietsers ergert ruim een kwart van de inwoners zich. Er is veel draagvlak voor strengere handhaving op verkeersregels (voor scooter- en brommerrijders) door de politie en jaarlijkse keuringen van de brommers op illegaal opvoeren en uitstoot.

Dit blijkt uit onderzoek onder 1.051 inwoners van de vier grote steden dat I&O Research heeft uitgevoerd in opdracht van Milieudefensie.

Inwoners van Amsterdam ergeren zich het meest

Amsterdammers ergeren zich het meest aan de bromfietsen, maar ook aan de meeste andere vervoermiddelen. Zo ergert 60 procent van de Amsterdammers zich aan brommers en scooters. Dit is een significant hoger percentage dan in Rotterdam (41 procent) en Den Haag (42 procent). Naarmate men in of dichterbij de binnenstad woont, neemt de ergernis toe.

Veel steun voor strengere handhaving verkeersregels

Het gevaarlijke rijgedrag van brommer- en scooterrijders stuit op veel weerstand. Deze ergernis vertaalt
zich in een groot draagvlak voor strengere handhaving op verkeersregels door de politie. Zelfs onder berijders van scooters of brommers is er veel draagvlak voor een verplichte keuring op illegaal opvoeren (58%) en een verbod op de meest vervuilende scooters (49%). Ook onder kiezers van partijen die hier doorgaans niet voor het nemen van strenge maatregelen om scooteroverlast tegen te gaan zijn, zoals VVD en PVV, is een meerderheid hier voor.

Steun voor maatregelen gericht op brommers en scooters

Klik hier voor de berichtgeving hierover in het AD.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

afbeelding

Laurens Klein Kranenburg

Onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.