Huidige relaties in Nederland krijgen gemiddeld een 8,1

Nederlanders zijn dik tevreden met hun huidige relatie. Als rapportcijfer krijgt die gemiddeld een 8,1. Dat blijkt uit onderzoek dat I&O Research samen met de Universiteit van Utrecht en de Radboud Universiteit uitvoerde voor het wetenschapstijdschrift Quest.
14 juni 2022 | Jolijn Polet |
Huidige relaties in Nederland krijgen gemiddeld een 8,1

Goed nieuws: Nederlanders zijn erg tevreden met hun huidige relatie. Ze geven deze gemiddeld een 8,1. Dit cijfer is ongeveer gelijk voor mensen van alle leeftijden, in korte en in lange relaties, en van alle opleidingsniveaus en inkomensgroepen.

Volgens de deelnemers had het krijgen van kinderen geen invloed op de beoordeling van de relatie. Slechts 7 procent van de ondervraagden vindt dat hun relatie daardoor achteruit is gegaan. Bij de meeste stellen blijft de relatie goed.

Het uiterlijk van de partner krijgt gemiddeld een 7,9. Mannen vinden hun partner gemiddeld iets aantrekkelijker dan vrouwen.

Seks: kwaliteit boven kwantiteit

Het seksleven wordt gemiddeld met een 6,7 beoordeeld. Ruim een kwart van de mensen in een relatie geeft aan weinig tot nooit seks te hebben. Dat geldt niet alleen voor ouderen (bij wie dat misschien te verwachten is), maar ook voor mensen van middelbare leeftijd (40 tot 64 jaar).

Interessant is dat mensen die minder vaak seks hebben hun relatie niet slechter beoordelen. Er is wel een verband met de kwaliteit van het seksleven.

Wat voor relaties hebben Nederlanders?

Veruit de meeste mensen  zitten in een monogame relatie, 95 procent geeft dat aan. Slechts een paar procent heeft een open of polyamoureuze relatie (met meerdere partners tegelijk). Van de mensen in een monogame relatie zou 7 procent liever een open of polyamoureuze relatie proberen.

Twaalf procent van de mannen en acht procent van de vrouwen zegt eenmalig of vaker te zijn vreemdgegaan. Vergelijkbare percentages zeggen weleens serieus verliefd te zijn geweest op een ander.

Het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd samen met de Universiteit van Utrecht en de Radboud Universiteit voor het wetenschapstijdschrift Quest.

Om deze gegevens te verzamen is er een vragenlijst naar deelnemers van het I&O Research Panel gestuurd. De vragenlijst is ingevuld door 1.032 panelleden (18+) met een relatie. De deelnemers waren representatief voor Nederlanders op basis van geslacht, leeftijd, opleiding en migratieachtergrond.

Meer weten?

Lees het artikel over dit onderzoek in de Quest-special: De 125 slimste vragen

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.