Hoge aanschafprijs blijft drempel voor aankoop elektrische auto

Meer dan de helft van de Nederlanders die overwegen een auto te kopen, is niet bekend met de subsidieregeling voor de aankoop van een elektrische auto. En hoewel de meeste mensen bereid zijn meer te betalen voor een elektrische auto, blijft de hoge aanschafprijs nog een drempel voor de aanschaf. Deze en meer resultaten komen uit nieuw onderzoek naar de effecten van verschillende financiële stimuleringsmaatregelen voor de elektrische auto voor de consument. Het streven van de overheid om in 2030 – in het kader van het Klimaatakkoord – alleen nog elektrische auto’s in de nieuwverkoop toe te staan, kan hierdoor in het gedrang komen. Het onderzoek is uitgevoerd door I&O Research in opdracht van Natuur & Milieu.
01 juni 2022 | Bram Wolf & Charlot Stensen | #duurzaamheid #mobiliteit

Uit het onderzoek onder ruim 2100 Nederlanders blijkt dat meer dan de helft van de mensen de regelingen voor elektrische auto’s niet goed kent. Ruim 60 procent van de mensen kent de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) niet. De SEPP is een subsidie voor consumenten van 3350 euro voor een nieuwe elektrische auto en 2000 euro voor een tweedehands elektrische auto. Nederlanders zijn wel relatief goed op de hoogte van de verschillen in kosten tussen elektrische en benzineauto’s, zoals de aanschafprijs, kosten per kilometer en maandelijkse kosten. ‘Het zou nuttig zijn als de overheid meer en beter gaat communiceren over de regelingen en subsidies, omdat mensen dan met kennis over kosten voor de lange termijn een afweging kunnen maken’, aldus Rob van Tilburg, directeur programma’s van Natuur & Milieu.

Prijs blijft drempel

De aanschafprijs is hoe dan ook de belangrijkste drempel om over te stappen naar een volledig elektrische auto, bleek ook al uit een groot Europees onderzoek begin dit jaar. In dit nieuwe onderzoek van I&O Research voor Natuur & Milieu geeft twee derde van de Nederlanders daarnaast aan wel bereid te zijn meer te betalen voor een elektrische auto, met het milieu en lagere gebruikskosten als argument. Ruim de helft van de Nederlanders wil een auto van onder de 15.000 euro kopen en het grootste deel kijkt naar de tweedehandsmarkt. Van Tilburg: ‘De subsidies die de Nederlandse overheid verstrekt om een elektrische auto te kopen zijn dus nog onvoldoende om de elektrische auto bereikbaar te maken voor iedere Nederlander.’

Batterijcheck heel belangrijk voor kopers

Een garantie op de batterij wordt door het merendeel van de Nederlanders met een rijbewijs (66%) als een positieve maatregel aangemerkt om een elektrische auto te kopen. Zo’n garantie betekent dat je weet wat de gezondheid is van een batterij (actieradius, hoe lang gaat hij nog mee). Van Tilburg: ‘De batterijcheck is nu gepland vanaf 2027, terwijl dit onderzoek aanwijzingen geeft dat het veel impact heeft. Het zou goed zijn om er bij de EU op aan te dringen te zorgen dat zo’n check eerder beschikbaar komt.’ 

Stimuleringsregelingen voor elektrische auto’s

In Nederland bestaan verschillende stimuleringsmaatregelen voor de particuliere markt. Tot 2025 hoeven consumenten geen motorrijtuigenbelasting (MRB) en aanschafbelasting (BPM) te betalen voor een elektrische auto. En er is de aanschafsubsidie (SEPP), tot de subsidiepot van 91,4 miljoen euro leeg is. Uit het onderzoek blijkt dat de aanschafsubsidie en vrijstelling van de motorrijtuigenbelasting effect hebben, maar wel minder dan de aanschafprijs en de actieradius van de auto.

U kunt hier het rapport downloaden.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Bram Wolf

Onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.