Het Peilingoproer: debat tussen peilers, media, wetenschappers en politici

De Universiteit Leiden, Universiteit van Amsterdam en I&O Research organiseren een bijeenkomst van peilers, journalisten, wetenschappers en partijpolitici om deze vragen te bespreken.
15 december 2016 | Peter Kanne

Elke verkiezing is er veel te doen over de peilingen. En voor deze verkiezingen lijkt dat nog meer het geval dan eerder. De ‘peilingbloedbaden’ (citaat De Volkskrant) rondom de verkiezingen in de VS, Frankrijk en de Brexit zijn daar mede debet aan.
Toch zullen ook in de maanden naar de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart de media weer vol staan met peilingberichten. En na de verkiezingen volgt hoogstwaarschijnlijk hoge verbazing over de verschillen tussen slotpeilingen en verkiezingsuitslag.
Wat zijn de problemen met peilingen en hun gebruik? En hoe kunnen we dit oplossen?

De Universiteit Leiden, Universiteit van Amsterdam en I&O Research organiseren een bijeenkomst van peilers, journalisten, wetenschappers en partijpolitici om deze vragen te bespreken. Om de discussies over opinie- (en vooral zetel-)peilingen eens direct te voeren in plaats van via incidentele opiniestukjes. We zetten nadrukkelijk in op een open dialoog over de keuzes, noodzaak, invloed en beperkingen van opiniepeilingen, waarin de verschillende partijen (peilers, journalistiek, politici, en academici) elkaars nieren kunnen proeven.

Verschillende sprekers zullen een korte aftrap verzorgen: o.a. Tim de Beer (Kantar Public), Peter Kanne
(I&O Research), Titia Ketelaar (NRC Handelsblad), Tom van der Meer (UvA), Tom Louwerse (Universiteit Leiden), Jeroen van Dommelen (NOS) en Raoul du Pré (Volkskrant).
De middag staat onder leiding van Max van Weezel (Vrij Nederland). De discussie met de zaal staat centraal.

Doel
De bijeenkomst heeft als doel om in de aanloop naar 15 maart het publiek te voorzien van zo goed mogelijke berichtgeving over zo betrouwbaar mogelijke peilingen.

  • Peilers proberen hun werk zo goed mogelijk te doen maar moeten ook de beperkingen van peilingen aangeven. Zij staan open voor kritiek van wetenschappers, journalisten en politici.
  • Media / journalisten kunnen (nog) scherper en transparanter zijn in hun berichtgeving over peilingen. We hopen hierover met alle belangrijke media afspraken te kunnen maken!
  • Politieke wetenschappers hebben zicht op beide. Zij zullen zowel peilers als media kritisch tegemoet treden. En zelf staan ze ook open voor feedback.

Datum: donderdag 12 januari
Tijd: 14:30-17:00 uur (inloop vanaf 14:00, borrel na afloop)
Doelgroep: opiniepeilers, parlementair journalisten, politieke wetenschappers en partijpolitici.
Aanmelden:  mensen die tot deze doelgroep behoren kunnen zich aanmelden bij Tom Louwerse
Organisatie: Deze bijeenkomst is een initiatief van I&O Research, Universiteit van Amsterdam en Universiteit Leiden/Peilingwijzer.  

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.