Groot draagvlak voor uitbannen niet-duurzaam geproduceerde melk

Stelt u zich voor dat er voortaan alleen nog maar duurzaam geproduceerde melk te verkrijgen is in de supermarkt. Alle niet-duurzame soorten worden niet langer verkocht.
02 november 2017 | Jaap Bouwmeester

Stelt u zich voor dat er voortaan alleen nog maar duurzaam geproduceerde melk te verkrijgen is in de supermarkt. Alle niet-duurzame soorten worden niet langer verkocht. Hoe zouden consumenten daar tegenover staan? Dit is door I&O Research onderzocht onder een representatieve groep van ruim 1.100 inwoners van ons land.

Driekwart van de Nederlanders zegt open te staan voor een duurzame levensstijl en staat ook positief tegenover duurzaam geproduceerd voedsel. Lang niet al deze consumenten brengen dit in de praktijk, bijvoorbeeld door bij het boodschappen doen op de duurzaamheid van de producten te letten. Dit heeft deels te maken met de onduidelijkheid die daarover bestaat. Slechts 12 procent van de consumenten zegt precies te weten welke producten duurzaam zijn geproduceerd en welke niet. Over de keurmerken die de consumenten zouden moeten helpen, bestaat veel onduidelijkheid. Minder dan 20 procent van de consumenten zegt te weten wat de betekenis van deze keurmerken is. Ruim zes op de tien consumenten geven aan dat het prettig zou zijn als alle producten in de supermarkt duurzaam geproduceerd zouden zijn.

Milieudefensie is mede om deze redenen een campagne gestart om supermarkten te bewegen voortaan alleen nog maar duurzaam geproduceerde melk en zuivelproducten in de schappen te zetten. Uit het I&O-onderzoek blijkt dat bijna een derde (31%) van de consumenten dit zonder meer een goed plan vindt. Daar staat tegenover dat een op de zeven (15%) dit plan afwijst.

De grootste groep consumenten (44%) zit daar tussen in: ze vinden het misschien wel een goed plan. Deze groep ziet enkele voordelen van het plan, maar heeft ook aarzelingen. Als voordeel noemt men dat je er dan als consument op kunt vertrouwen dat alle melk die je koopt in de supermarkt beter is voor de natuur en het milieu. Een ander deel hecht echter aan de eigen keuzevrijheid om te kopen wat men wil. Dat hoeft de supermarkt niet voor hen te bepalen.

Een tweede veelgenoemd argument om aarzelingen te hebben bij het plan is de hogere prijs die men voor de melk moet gaan betalen. Milieudefensie heeft laten berekenen dat dit uitkomt op 6 cent per liter. Op de vraag of men 6 cent meer wil betalen met de zekerheid dat de melk dan duurzaam geproduceerd is, antwoordt 86 procent bevestigend. Een minderheid van 14 procent is niet bereid 6 cent extra te betalen voor duurzame melk.

Milieudefensie gebruikt deze en andere uitkomsten van het onderzoek voor de verdere uitvoering van de campagne duurzame melk.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Jaap Bouwmeester

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.