Grensinformatiestructuur voor grensgangers doorstaat toets
Hoe functioneert de informatiestructuur voor mensen die voor hun werk of woonplaats over de grens naar of vanuit België en Duitsland kijken? I&O Research zocht het uit in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Grensgangers zijn mensen die een grensoverschrijdende betrekking door wonen en / of werken hadden, hebben of zullen hebben. Ze zijn gebaat bij een goed functionerende digitale en fysieke informatiestructuur. Die structuur moet hen inzicht bieden in de verschillen in wetgeving en administratieve praktijken tussen landen zodat ze weten wat de (specifieke) sociaaleconomische gevolgen voor hen zijn van werken en/ of wonen in een buurland.
In de kamerbrief waarmee staatsecretaris van Ark het evaluatierapport ‘Eenheid in verscheidenheid!?’ recentelijk aanbood aan de kamer noemt ze de volgende drie hoofduitkomsten:
- Er is de afgelopen jaren veel tot stand gebracht qua digitale en persoonlijke grensinformatiestructuur tussen Nederland, Duitsland en België. De in 2014 voorgestelde structuur is grotendeels gerealiseerd of wordt nog gerealiseerd.
- De grensinformatiestructuur lijkt nut en noodzaak in de praktijk te bewijzen, lijkt voldoende “doelgericht” en voorziet in een behoefte. Doeltreffendheid in termen van klanttevredenheid en nazorg is daarbij vooralsnog minder inzichtelijk.
- De kosten van de structuur worden geschat op € 4 miljoen jaarlijks, inclusief € 0,7 miljoen voor de website grensinfo.nl, onderdeel van het structurele budget van de SVB. Een meer structurele vorm van financiering wordt geprefereerd, waarbij overheden aan beide kanten van de grens en op alle niveaus bijdragen aan het financiële fundament van de grensoverschrijdende grensinformatiestructuur.
Ralf ten Hove
Onderzoeker