Gemeenteraadsverkiezingen 2018: hoe de dalende opkomst tegen te gaan?

De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen neemt sinds de jaren negentig steeds verder af. Landelijk lag die opkomst in 2014 op 54 procent, maar een opkomst onder de 50 procent was geen uitzondering.
19 september 2017 | Peter Kanne & Laurens Klein Kranenburg
Gemeenteraadsverkiezingen 2018: hoe de dalende opkomst tegen te gaan?

De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen neemt sinds de jaren negentig steeds verder af. Landelijk lag die opkomst in 2014 op 54 procent, maar een opkomst onder de 50 procent was geen uitzondering. En dat terwijl de gemeenten steeds meer bevoegdheden en budget krijgen. Denk aan de decentralisaties in het sociale domein en de Omgevingswet (voorzien medio 2019).
Bij een lage opkomst kan de legitimiteit van de lokale democratie in het geding komen.

Wat kunnen gemeenten doen om deze trend te keren en inwoners te motiveren om naar de stembus te gaan? En hoe kan I&O Research daar aan bijdragen?

Lokale peilingen

I&O Research brengt door lokale peilingen voor gemeenten in beeld in hoeverre kiesgerechtigden van plan zijn te gaan stemmen, op welke partij dat is en wat de eventuele redenen zijn om niet naar de stembus te gaan. 

Met de uitkomsten krijgt u een scherp beeld van de mate waarin de verkiezingen leven onder de kiesgerechtigden. Door publiciteit te geven aan de uitkomsten van de peilingen wordt de interesse in de gemeenteraadsverkiezingen bovendien vergroot. Wij ondersteunen u daarin door middel van een aansprekende presentatie, bijvoorbeeld tijdens een persconferentie.

Interactieve gemeentedebatten

Politiek betekent: debat, dialoog, het uitwisselen van standpunten, betrokkenheid. Idealiter! Helaas zien we dat het daar nog al eens aan ontbreekt. De gemeente kan daar iets aan doen door het platform voor dit debat te faciliteren. I&O Research helpt u daar graag bij.

We organiseren vaak en graag stads- of gemeentedebatten en hebben de mensen en technieken in huis om deze te modereren.
Voor een dynamische dialoog met de zaal maken we gebruik van Qandr, een flitsende tool (app) waarmee het publiek actief participeert in de discussie en die ook jongeren zeer aanspreekt.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

afbeelding

Laurens Klein Kranenburg

Onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.