Fysieke winkels wisselen stuivertje met webwinkels en horeca

De detailhandel stond de laatste jaren in het teken van de opkomst van webwinkels en de leegstand van winkelpanden. Uit het Randstad Koopstromenonderzoek 2018 (www.kso2018.nl) bleek dat inmiddels bijna een kwart van de aankopen van niet-dagelijkse artikelen online wordt gedaan (gemeten op basis van de laatste aankoop).
01 maart 2019 | Robert Nordeman
Fysieke winkels wisselen stuivertje met webwinkels en horeca

De detailhandel stond de laatste jaren in het teken van de opkomst van webwinkels en de leegstand van winkelpanden. Uit het Randstad Koopstromenonderzoek 2018 (www.kso2018.nl) bleek dat inmiddels bijna een kwart van de aankopen van niet-dagelijkse artikelen online wordt gedaan (gemeten op basis van de laatste aankoop). Het recente faillissement van een grote speelgoedwinkel illustreert deze trend. Gelukkig is een deel van de leegstand inmiddels ingevuld door horeca en deels ook getransformeerd naar bijvoorbeeld een woonfunctie.

Wat zijn de gevolgen van deze ontwikkelingen voor de werkgelegenheid? Met behulp van de nieuwste werkgelegenheidscijfers brengen I&O Research en LISA de regionale ontwikkeling in de detailhandel en horeca in kaart voor de afgelopen vijf jaar (de periode 2013-2018).

Toelichting bij de kaarten:

  1. Detailhandel totaal – De werkgelegenheid in de detailhandel in Nederland nam toe met ruim 50.000 banen in de periode 2013 t/m 2018. Dit betekent een groei van 6,6 procent.
  2. Sector Dagelijks – De groei van de werkgelegenheid in de sector dagelijkse artikelen vond vooral plaats in de provincie Noord-Holland: in zes van de zeven Corop-regio’s van deze provincie lag de groei op of boven het landelijk gemiddelde van 11,5 procent.
  3. Sector Niet-dagelijks – Het aantal banen in de sector niet-dagelijkse artikelen nam af met bijna 17.000 (-4,4%). Vooral in Drenthe en het oosten van Groningen kromp de werkgelegenheid. De Corop-regio Noord-Overijssel doet het vooral dankzij de groei in de gemeente Zwolle bovengemiddeld goed (+8,6%).
  4. Webwinkels – Met uitzondering van de regio Zeeuws-Vlaanderen nam het aantal banen in de online detailhandel overal in Nederland toe. Tot de regio’s met de sterkste groei, zowel in absolute als in relatieve zin, behoren Groot-Amsterdam (+4.200 banen; een groei van 100%) en Groot-Rijnmond (+2.900 banen; een groei van 110%).
  5. Horeca – Net als in de detailhandel nam in de afgelopen vijf jaar ook de werkgelegenheid in de horeca toe: in totaal met 58.000 banen (+15,6%). De provincie Flevoland kende de sterkste relatieve groei (+33%), maar ook de Corop-regio’s Noord-Overijssel en Overig-Groningen vallen op.
  6. Verhouding sectoren – In de grafiek zijn de werkgelegenheid in de detailhandel en horeca samen weergegeven. Hier is goed zichtbaar hoe de onderlinge verhoudingen tussen de sectoren in de afgelopen vijf jaar veranderd zijn: het aandeel banen in de sector niet-dagelijks nam af terwijl het aandeel van webwinkels en horeca toenam.

Voor deze kaarten is gebruik gemaakt van gegevens van LISA, het landelijke werkgelegenheidsregister. De LISA-werkgelegenheidscijfers voor 2018 zijn nu beschikbaar. Klik hier voor het persbericht.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Robert Nordeman

Onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.