Forum voor Democratie wint terrein, PVV zakt iets terug

Als er vandaag verkiezingen voor de Tweede Kamer zouden worden gehouden, is de VVD opnieuw de grootste partij met 30 zetels.
14 september 2017 | Gerben Huijgen & Laurens Klein Kranenburg

I&O Research Prinsjesdagpeiling september 2017

Forum voor Democratie wint terrein, PVV zakt iets terug

  • Als er vandaag verkiezingen voor de Tweede Kamer zouden worden gehouden, is de VVD opnieuw de grootste partij met 30 zetels.
  • Opvallend is de verschuiving aan de rechterflank. De PVV verliest drie zetels ten opzichte van de peiling in juni en is daarmee terug op haar huidige zetelaantal (20). Forum voor Democratie stijgt, na de verdubbeling in juni, door tot 9 zetels nu. Verder zijn er geen opvallende verschuivingen in vergelijking met drie maanden geleden.

Zes op de tien Nederlanders voor ruimere bevoegdheden inlichtingendiensten

  • Begin september werd bekend dat een raadgevend referendum over de ‘aftapwet’ een stap dichterbij is gekomen. Met deze wet krijgen Nederlandse inlichtingendiensten meer mogelijkheden om gegevens van internet te verzamelen, bijvoorbeeld om terroristen op te sporen. Tegenstanders vrezen dat ook gegevens van onschuldige burgers worden verzameld en bewaard.
  • Hoewel het dus nog niet zeker is of het referendum doorgaat, heeft I&O Research gepeild wat Nederlanders nu zouden stemmen. Van de kiezers die (waarschijnlijk) gaan stemmen, zijn zes op de tien vóór ruimere bevoegdheden van de inlichtingendiensten. Een kwart staat hier negatief tegenover. Een op de zes kiezers weet het nog niet.
  • 65-plussers zijn het vaakst voorstander (71 procent), terwijl jongeren tot 34 jaar duidelijk verdeeld zijn.
  • Kiezers van VVD, PVV en de christelijke partijen CU, SGP en CDA zijn in ruime meerderheid voorstander van de nieuwe wet. Degenen die bij de verkiezingen in maart op GroenLinks en Forum voor Democratie stemden, zijn per saldo tegen.

Helft Nederlanders (overwegend) positief over doorontwikkeling Lelystad Airport

  • De helft van de Nederlanders staat (overwegend) positief tegenover de doorontwikkeling van Lelystad Airport tot passagiersluchthaven. Een op de zes Nederlanders staat hier overwegend tot zeer negatief tegenover. Twee op de tien Nederlanders nemen een middenpositie in. De rest (14 procent) weet het niet of heeft geen uitsproken mening.
  • Binnen een straal van 30 kilometer tot de luchthaven is 52 procent (overwegend) positief, tegenover 26 procent (overwegend) negatief. Het aandeel dat zeer negatief staat tegenover de uitbreiding van Lelystad Airport is hier hoger dan elders.

Omwonenden verwachten meer overlast van Lelystad Airport

  • Binnen een straal van 30 kilometer verwacht bijna twee derde van de bewoners (64 procent) dat zij de komende jaren meer overlast van vliegtuigen zullen ervaren. Dit aandeel neemt af, naarmate men verder van Lelystad Airport woont. Hierbij geldt wel de kanttekening dat we niet hebben gecorrigeerd voor de nabijheid en ontwikkeling van andere luchthavens, zoals Schiphol, Eindhoven en Rotterdam/Den Haag.

Nederlanders per saldo voorstander van gekozen burgemeester

  • Nederlanders zijn per saldo voorstander van de gekozen burgemeester. Net als in februari is 46 procent vóór rechtstreekse verkiezing van de burgemeester door inwoners. Een kwart van de Nederlanders is hierop tegen.

Bekendheid Segers, Kuzu en Klaver duidelijk toegenomen

  • Mark Rutte en Geert Wilders zijn net als in 2016 de bekendste politici. Alexander Pechtold staat nu op plek drie, een positie die vorig jaar werd bezet door Diederik Samsom, de voormalige leider van de PvdA. Diens opvolger, Lodewijk Asscher, wordt ook door vrijwel iedereen (95 procent) genoemd.
  • Duidelijk zichtbaar is de toegenomen bekendheid van enkele politici: Gert-Jan Segers (+42 procentpunt), Tunahan Kuzu (+20 procentpunt) en Jesse Klaver (+17 procentpunt).

Waardering voor Klaver, Asscher en Van der Staaij gedaald

  • Van de landelijk actieve politici is Mark Rutte (6,0) de meest gewaardeerde politicus, gevolgd door Gert-Jan Segers (5,9) en Alexander Pechtold (5,8).
  • Voor enkele politici is de waardering enigszins teruggelopen: Kees van der Staaij zakt terug van 5,7 naar 5,1, Jesse Klaver van 6,0 naar 5,4 en Lodewijk Asscher van 6,0 naar 5,5. Asscher had zich vorig jaar nog niet gekandideerd als PvdA-lijsttrekker. Doorgaans zijn ministers populairder dan lijsttrekkers. Een ander verschil met een jaar geleden is dat de cijfers mede zijn beïnvloed door de campagne in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in maart van dit jaar.
  • Een kleine plus is te noteren voor Tunahan Kuzu (+0,6) en Marianne Thieme (+0,4).

Verantwoording

Dit blijkt uit landelijk representatief onderzoek van I&O Research onder 2.521 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het onderzoek werd uitgevoerd van donderdag 7 september tot en met maandag 11 september 2017. De resultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, regio, opleidingsniveau en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017.

Overname uit deze publicatie is alleen toegestaan met expliciete vermelding van I&O Research als bron.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Gerben Huijgen

Algemeen directeur

afbeelding

Laurens Klein Kranenburg

Onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.