Euroskopia: kwart Europeanen wil Oekraïne militair verdedigen 

Drie op vier inwoners van acht Europese landen willen Oekraïne verdedigen tegen Rusland als dat nodig mocht zijn. De meesten zijn voor diplomatiek steun. Een kwart zou Oekraïne ook militair willen steunen. Dit blijkt uit onderzoek van Euroskopia, een collectief van acht Europese onderzoekbureaus. Voor Nederland participeert I&O Research in Euroskopia, de Volkskrant is de vaste mediapartner.
16 februari 2022 | Asher van der Schelde & Peter Kanne | #Europese Unie
Euroskopia: kwart Europeanen wil Oekraïne militair verdedigen 

Driekwart (73%) van de inwoners van acht van de grootste Europese landen[1] wil Oekraïne verdedigen tegen Rusland als dat nodig mocht zijn. Dit blijkt uit onderzoek van Euroskopia, een collectief van acht Europese onderzoekbureaus, onder 8.000 burgers uit de betreffende landen. Deze populatie (inwoners van Spanje, Italië, Frankrijk, Duitsland, Polen, Griekenland, Portugal, Griekenland en Nederland) beslaat 74 procent van de inwoners van de Europese lidstaten. Voor Nederland participeert I&O Research in Euroskopia en is de Volkskrant de vaste mediapartner.
Het merendeel van de voorstanders van steun wil Oekraïne alleen steunen met diplomatieke middelen (47%). Eén op vijf (20%) wil ook militair helpen, maar dan alleen defensief. Een klein deel (7%) wil dat zelfs doen met een militaire ingreep in Rusland. In totaal zou 26 procent bereid zijn militair te steunen[2].

U kunt hier een artikel lezen over dit onderzoek in de Volkskrant.

Nederlanders relatief vaak voor militaire steun

Nederlanders (31%) zijn, samen met Portugezen (38%), en Spanjaarden (32%) relatief vaak voor militaire steun.

Portugezen, Nederlanders en Polen meest voor defensieve militaire steun

Eén op vijf (20%) zou Oekraïne ook militair willen helpen, maar dan alleen defensief. De meeste voorstanders van defensieve militaire steun vinden we in Portugal (30%), Nederland (28%) en Polen (23%). Gemiddeld wil zeven procent Oekraïne – indien nodig – helpen via een militaire ingreep in Rusland. Het meest voorstander van zo’n offensieve militaire interventie zijn inwoners van Spanje (10%) en Portugal (10%).  


[1] Duitsland (80.160.000 inwoners), Frankrijk (67.848.000), Italië (62.403.000), Spanje (50.016.000), Polen (38.282.000), Nederland (17.280.000), Griekenland (10.607.000), Portugal (10.303.000).
[2] Men kon zowel aangeven: actief als defensief militair helpen.

Onderzoekverantwoording

Dit onderzoek is uitgevoerd door Euroskopia.
Euroskopia is een multilandenonderzoek van een collectief van acht onafhankelijke Europese onderzoekbureaus. Voor Nederland participeert I&O Research in Euroskopia en is de Volkskrant de vaste mediapartner.

De uitkomsten in deze rapportage betreffen de antwoorden op een vraag uit een reeks van vragen over een breed scala aan onderwerpen, zoals: steun voor de EU, bekendheid van Europese leiders, buitenlandse en binnenlandse veiligheid, klimaat en duurzaamheid, corona, economie, immigratie en asiel.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 8.000 burgers uit de betreffende landen (1.000 per land). Deze populatie (inwoners van Spanje, Italië, Frankrijk, Duitsland, Polen, Griekenland, Portugal, Griekenland en Nederland) beslaat 74 procent van de inwoners van de Europese lidstaten.

Onderzoeksmethode: mixed mode CATI-CAWI. In Nederland (I&O Research) was de steekproef (n=1.133) afkomstig uit het I&O Research Panel.
De steekproeven zijn gestratificeerd (gewogen) op regio, leeftijd en geslacht.
Onderzoeksperiode: 31 januari-13 februari 2022
Onnauwkeurigheidsmarge: +/- 3.1%.

Deelnemende bureaus aan Euroskopia zijn:

  • Sigma Dos (Spain)
  • SWG (Italy)
  • Opinionway (France)
  • Insa-Consulere GmbH (Germany)
  • Institute for Social Research and Market IBRIS (Poland)
  • Pitagórica (Portugal)
  • Prorata (Greece)
  • I&O Research (Netherlands)

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Asher van der Schelde

Onderzoeker

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.