Euroskopia: drie op tien Europeanen voor militaire actie tegen Rusland

Drie op tien Europeanen zijn nu voorstander van militaire actie van de EU tegen Rusland, terwijl bijna de helft (44%) wil dat de EU Oekraine verdedigt met alleen diplomatieke middelen. Tevens is de meerderheid voor sancties tegen Russisch gas en olie. Dit blijkt uit onderzoek van Euroskopia dat gehouden is in negen EU-lidstaten. Voor Nederland participeert I&O Research, de Volkskrant is de vaste mediapartner.
21 juli 2022 | Asher van der Schelde
Euroskopia: drie op tien Europeanen voor militaire actie tegen Rusland

Drie op tien (31%) Europeanen willen dat de Europese Unie militair ingrijpt tegen Rusland vanwege de inval in Oekraïne. Meer mensen (44%) willen dat de EU Oekraïne louter verdedigt met diplomatieke middelen. Ruim de helft (57%) is voor sancties tegen Russisch gas en olie, zelfs als dat leidt tot hogere energieprijzen.

Dit blijkt uit onderzoek van Euroskopia, een collectief van acht Europese onderzoekbureaus, onder 9.000 burgers uit negen landen. Deze populatie (inwoners van Spanje, Italië, Frankrijk, Duitsland, Polen, Griekenland, Portugal, Griekenland, Oostenrijk en Nederland) beslaat 76 procent van de inwoners van de EU-lidstaten. Voor Nederland participeert I&O Research in Euroskopia en is de Volkskrant de vaste mediapartner.

Een op drie voor militaire actie tegen Rusland

De meeste Europeanen vinden dat de Europese Unie Oekraïne moet verdedigen tegen Rusland. Slechts dertien procent vindt dat er geen bescherming moet worden geboden. Drie op tien (31%) zijn voor militaire actie. De meesten van hen (23% van het totaal) is voor defensieve militaire actie in Oekriane door de EU. Slechts negen procent is voorstander een militaire interventie in Rusland.

Nederlanders (43% voor) zijn op Portugezen (53%) en Polen (59%) het vaakst voorstander van militaire actie om Oekraïne te verdedigen. In Oostenrijk is daar het minst animo voor. Een kwart (26%) vindt dat de EU Oekraïne zelfs niet met alleen diplomatie moet beschermen, terwijl 22 procent voor militaire actie is.

Steun voor militaire actie toegenomen t.o.v. vooravond oorlog

Het eerste Euroskopia-onderzoek vond plaats in begin februari, aan de vooravond van de Russische inval in Oekraïne. Destijds zei 26 procent van de Europeanen voorstander te zijn van een militaire actie vanuit de Europese Unie. Inmiddels, ruim vier maanden na de inval, is bijna een derde (31%) voorstander van militaire actie. De steun is vooral gestegen in Polen, Portugal en Nederland.

Vier op vijf Europeanen houden Rusland verantwoordelijk voor oorlog

Europeanen zijn redelijk eensgezind als het gaat om wie verantwoordelijk is voor de oorlog. Vier op vijf (78%) wijzen hier Rusland voor aan. In ieder land is een meerderheid het hiermee eens. In Griekenland houdt bovendien de helft (51%) de Verenigde Staten verantwoordelijk. In totaal vindt een kwart (23%) dat de VS verantwoordelijk is, terwijl deze gedachte in Nederland niet leeft (5%). Oekraïne wordt door 15 procent verantwoordelijk gehouden voor de oorlog.

Relatief weinig vrees voor Wereldoorlog in Nederland

Een kwart van de Europeanen is erg bang dat het conflict tussen Rusland en Oekraïne zou kunnen leiden tot een derde Wereldoorlog. Nog eens de helft (52%) is hier een beetje bang voor. Achttien procent is onbevreesd. In Nederland is die laatste groep beduidend groter dan in andere landen. Dertig procent is niet bang voor een nieuwe Wereldoorlog. In Portugal is de vrees het grootst.

Veel steun voor sancties in Nederland, weinig in Griekenland

Zeven op tien Nederlanders zijn voorstanders van sancties tegen Russisch gas en/of olie, zelfs als dat leidt tot hogere energieprijzen. Ook in Portugal en Spanje is de steun vrij massaal. Meer dan de helft (53%) van de Grieken en vier op tien Oostenrijkers vinden echter dat er geen sancties moeten worden opgelegd tegen Russisch gas en olie als dat leidt tot hogere energieprijzen.

Steun voor sancties tegen Russische bedrijven neemt af

Ten opzichte van maart is de steun voor economische restricties voor Russische bedrijven gedaald. Vooral in Italië en Frankrijk is een flinke daling zichtbaar. De steun is het grootst in Polen en Portugal.

Vooral veel draagvlak voor vluchtelingen in Zuid-Europa

Draagvlak voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen is beduidend hoger in Zuid-Europa (Spanje, Portugal, Italië en Griekenland) dan in noordelijkere landen. In Nederland vindt nu 36 procent dat we meer vluchtelingen zouden moeten toelaten. Een kwart is het daarmee oneens.

Onderzoekverantwoording

Dit onderzoek is uitgevoerd door Euroskopia.
Euroskopia is een internationaal onderzoek van een collectief van acht onafhankelijke Europese onderzoekbureaus. Voor Nederland participeert I&O Research in Euroskopia en is de Volkskrant de vaste mediapartner.

De uitkomsten in deze rapportage betreffen de antwoorden op een vraag uit een reeks van vragen die voornamelijk betrekking hadden op de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder ruim 9.000 burgers uit de betreffende landen (minstens 1.000 per land). Deze populatie (inwoners van Spanje, Italië, Frankrijk, Duitsland, Polen, Griekenland, Portugal, Griekenland, Oostenrijk, Nederland) beslaat 76 procent van de inwoners van de Europese Unie.

Onderzoeksmethode: mixed mode CATI-CAWI. In Nederland (I&O Research) was de steekproef (n=1.103) afkomstig uit het I&O Research Panel.

De steekproeven zijn gestratificeerd (gewogen) op regio, leeftijd en geslacht. De samengestelde gemiddelde percentages zijn ook gewogen op het inwonersaantal van het land zodat de mening van iedere inwoner uit de deelnemende landen even zwaar meetelt.

Onderzoeksperiode: 11 juni tot 30 juni
Onnauwkeurigheidsmarge: +/- 3.1%.
Deelnemende bureaus aan Euroskopia zijn:

  • Sigma Dos (Spanje)
  • SWG (Italie)
  • Opinionway (Frankrijk)
  • Insa-Consulere GmbH (Duitsland en Oostenrijk)
  • Institute for Social Research and Market IBRIS (Polen)
  • Pitagórica (Portugal)
  • Prorata (Griekenland)
  • I&O Research (Nederland)

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Asher van der Schelde

Onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.