Europees biologisch keurmerk relatief onbekend

Het biologisch keurmerk is bij de helft van de Nederlandse consumenten niet bekend. Van de consumenten die het biologisch keurmerk wél kennen, vindt de helft het keurmerk betrouwbaar. Ook zegt de helft van de consumenten op het keurmerk te letten wanneer zij boodschappen doen. Dit blijkt uit onderzoek van I&O Research, uitgevoerd vóórdat het coronavirus in Nederland een crisis werd.
20 mei 2020 | Ester Hilhorst & Jasper de Jong | #dierenwelzijn

I&O Research voerde dit onderzoek uit in opdracht van de Algemene Rekenkamer. Het consumentenonderzoek van I&O Research is onderdeel van een onderzoek van de Algemene Rekenkamer in het kader van Verantwoordingsdag. Op de derde woensdag in mei legt het kabinet verantwoording af over het beleid en de financiën van het afgelopen jaar.

Helft consumenten kent het biologisch keurmerk niet

Ruim een derde van de consumenten kent het biologisch keurmerk alleen maar van het logo en 13 procent zegt het biologisch keurmerk te kennen en te weten waar het voor staat. Het Beter Leven- en het Fairtrade-keurmerk zijn bij een groter deel van de Nederlandse consumenten (beter) bekend.

Tekst loopt door onder figuur.

Vier op de tien consumenten zeggen dat het Europees biologisch keurmerk en de term biologisch hen meer informatie geeft over een product en drie op de tien consumenten vinden het duidelijk waar de term biologisch en het keurmerk voor staan. Voor een grote groep consumenten is dit dus niet het geval. Dat het biologisch keurmerk een initatief is van de Europese Unie is bij vier op de vijf consumenten niet bekend.

Voorwaarden keurmerk enigszins bekend

Consumenten reageerden op een aantal juiste en onjuiste uitspraken over de eisen aan het biologische keurmerk. (Meer dan) de helft van de consumenten gaf terecht aan dat het biologische keurmerk eisen stelt aan chemische bestrijdingsmiddelen (57%), antibiotica (52%) en hormoongebruik (51%). De andere correcte uitspraken (over kunstmestgebruik, controles, biologisch voer) werden door 29 tot 42 procent van de consumenten terecht als juist aangemerkt. Bijna de helft van de consumenten zegt erop te vertrouwen dat een product met het biologisch keurmerk aan de eisen voldoet, zeven procent is het hier niet mee eens.

Helft koopt bewust producten met biologisch keurmerk

Een op de vijf consumenten zegt vaak tot (bijna) altijd bewust producten met het biologisch keurmerk te kopen. Een derde van de consumenten doet dit soms. De helft van de consumenten koopt (bijna) nooit bewust producten met het biologisch keurmerk, of koopt sowieso geen biologische producten. Een derde van de consumenten stelt juist eerder een product te willen wanneer dit het biologisch keurmerk heeft. Ook stelt een derde er dan extra voor te willen betalen.

Tekst loopt door onder figuur.

Prijsverlaging motiveert kopen biologische producten

De redenen voor consumenten om producten met het biologisch keurmerk te kopen zijn divers. Meest genoemd zijn: om bij te dragen aan een beter milieu (33%), gezond te eten (27%) of om bij te dragen aan dierenwelzijn (27%). Uit telefonische interviews bleek dat consumenten die vertrouwen hebben in het biologisch keurmerk het voedsel gezonder en lekkerder vinden. Consumenten zeggen dat zij vaker producten met het biologisch keurmerk zouden kopen wanneer die goedkoper zijn of wanneer zij meer zouden weten over de eisen en controle. Volgens telefonisch geïnterviewden is het belangrijk dat deze informatie online en in de supermarkt zichtbaar is. Zij willen vooral weten wat het biologisch product beter zou maken dan een niet-biologisch product.

Tekst loopt door onder figuur.

Verantwoording

Dit onderzoek is in opdracht van de Algemene Rekenkamer uitgevoerd. Van 18 november tot en met 2 december 2019 vulden 798 respondenten van het I&O Research Panel de vragenlijst in. De uitkomsten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, opleiding, regio en huishoudensinkomen en op die punten representatief voor de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder. Aanvullend zijn er telefonische interviews gehouden met 18 consumenten. Hun opvattingen zijn niet te generaliseren. Wel geven de opvattingen duiding en diepgang aan de resultaten uit de peiling

Wilt u meer weten?

Het volledige rapport kunt u hier downloaden. Daarnaast kunt u kijken op de website van de Algemene Rekenkamer voor het totale onderzoek in het kader van Verantwoordingsdag.

Wilt u meer weten over rekenkameronderzoek, beleidsevaluaties of consumentenonderzoek? Neem contact met ons op, dan bespreken we graag vrijblijvend de mogelijkheden met u.

EBIOKEUR

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Ester Hilhorst

Onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.