Eén op drie Overijsselse politici geconfronteerd met agressie en geweld

Een derde van alle politici in Overijssel is het afgelopen jaar geconfronteerd met agressie en geweld. Dat blijkt uit onderzoek dat I&O Research in opdracht van de provincie Overijssel uitvoerde.
08 februari 2017 | Jaap Bouwmeester | #agressie

Een derde van alle politici in Overijssel is het afgelopen jaar geconfronteerd met agressie en geweld. Dat blijkt uit onderzoek dat I&O Research in opdracht van de provincie Overijssel uitvoerde.

De uitkomsten voor Overijssel komen in grote lijnen overeen met het landelijke beeld. Opvallend is dat burgemeesters (56 procent) en wethouders (39 procent) relatief vaak slachtoffer zijn. In vergelijking met 2014 is er sprake van een toename van met name verbale agressie. Eén van de verklaringen ligt in de vluchtelingenstroom in 2016. I&O-onderzoeker Jaap Bouwmeester: “de plannen voor de realisatie van azc’s hebben in 2016 gezorgd voor meer commotie en emoties onder inwoners.” Bedreigingen worden in toenemende mate geuit via sociale media. Opmerkelijk is dat in Overijssel bovengemiddeld veel dreigbrieven bij gemeenten zijn binnengekomen: op het platteland vaker dan in de steden.

Het landelijke onderzoek is in november 2016 door Minister Plasterk van BZK aangeboden aan de Tweede Kamer. Overijssel is de eerste provincie die het landelijke onderzoek door I&O Research naar de eigen regio heeft laten vertalen. De provincie Overijssel doet dit om blijvend aandacht op dit probleem te vestigen. De provincie zet zich samen met de Overijsselse gemeenten in voor een veilige publieke taak en voert een zerotolerancebeleid tegenover agressief of gewelddadig gedrag naar lokale bestuurders en volksvertegenwoordigers.

Zie ook het bericht hierover in de Tubantia.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Jaap Bouwmeester

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.