Draagvlak voor verbod op vuurwerk in combinatie met gemeentelijke vuurwerkshow

De helft van de Nederlanders (49 procent) is voor een algemeen vuurwerkverbod voor particulieren. Als het vuurwerkverbod wordt gecombineerd met een professionele vuurwerkshow, georganiseerd door de gemeente, stijgt dit draagvlak naar 54 procent.
12 december 2015 | Peter Kanne & Laurens Klein Kranenburg

Nederlanders willen niet van vuurwerktraditie af

De helft van de Nederlanders (49 procent) is voor een algemeen vuurwerkverbod voor particulieren. Als het vuurwerkverbod wordt gecombineerd met een professionele vuurwerkshow, georganiseerd door de gemeente, stijgt dit draagvlak naar 54 procent. Ruim zes op de tien Nederlanders vinden dat hun gemeente hoe dan ook een centrale vuurwerkshow moet organiseren, los van de vraag of er een vuurwerkverbod voor particulieren komt. Ook als Nederlanders een alternatief voor vuurwerk moeten aanwijzen, blijkt dat men in ruime meerderheid een professionele vuurwerkshow wil, georganiseerd door de gemeente. Minder dan een op de vijf vindt een alternatief na een vuurwerkverbod overbodig. Men wil dus niet massaal van vuurwerk af, integendeel: zes op de tien Nederlanders vinden het afsteken van vuurwerk een mooie traditie.

Dit blijkt uit landelijk representatief onderzoek van I&O Research uitgevoerd in opdracht van Binnenlands Bestuur.

Overlast: harde knallen en vuurwerkrestanten op straat

Driekwart van alle Nederlanders ervaart in enigerlei mate overlast van vuurwerk. De grootste bron van overlast zijn harde knallen en vuurwerkrestanten op straat. Ook gestreste huisdieren worden door vier op de tien mensen die overlast ervaren, genoemd.

Brede steun vuurwerkvrije zones

Het instellen van vuurwerkvrije zones kan in het algemeen op breed draagvlak onder de Nederlandse bevolking rekenen. Bijna acht op de tien Nederlanders zijn hier voorstander van. Ook in 2014 was hier een ruime meerderheid (76 procent) voor te vinden. Van degenen die denken dat er in hun gemeente een vuurwerkvrije zone is, geeft circa driekwart aan hier blij mee te zijn. Echter, bijna de helft van de Nederlanders zegt niet te weten of er in hun gemeente een vuurwerkvrije zone is ingesteld.

Traditie

Zes op de tien Nederlanders vinden het afsteken van vuurwerk een mooie traditie. Vooral in het oosten van Nederland (Overijssel, Gelderland en Flevoland) steekt men graag vuurwerk af.
VVD- en CDA-kiezers hechten het meest aan de vuurwerktraditie. Zeven op de tien VVD- en CDA-kiezers vinden het afsteken van vuurwerk een mooie traditie die in stand moet worden gehouden. Deze mening wordt gedeeld door ruim zes op de tien ChristenUnie- en PVV-stemmers. De vuurwerktraditie wordt het minst gewaardeerd door kiezers van GroenLinks (35 procent), SGP (40 procent) en Partij voor de Dieren (46 procent).   

Klik hier voor het bericht van Binnenlands Bestuur.

Verantwoording

I&O Research voerde dit onderzoek online uit van donderdag 3 tot en met dinsdag 8 december 2015. In deze periode werkten 2.492 Nederlanders (18+) mee aan het onderzoek. De steekproef is getrokken uit het I&O Research Panel.
We hebben in 2014 eenzelfde onderzoek uitgevoerd, waarmee de uitkomsten ook worden vergeleken. Let wel: in 2014 werd dit onderzoek uitgevoerd in de laatste week voor oud en nieuw (26-28 december 2014); dit jaar dus drie weken eerder. Daar waar we ‘periode-effecten’ vermoeden, is dat in de rapportage aangegeven. 

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

afbeelding

Laurens Klein Kranenburg

Onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.