Draagvlak voor herinrichting plein ‘de Rede’ in Dronten

De Drontenaar vindt ‘de Rede’ niet gezellig. Het plein in het centrum van Dronten wordt dan ook vooral bezocht tijdens evenementen of op de weg naar het centrum, theater de Meerpaal of het gemeentehuis, blijkt uit onderzoek van I&O Research.
10 december 2015 |

De Drontenaar vindt ‘de Rede’ niet gezellig. Het plein in het centrum van Dronten wordt dan ook vooral bezocht tijdens evenementen of op de weg naar het centrum, theater de Meerpaal of het gemeentehuis, blijkt uit onderzoek van I&O Research. De Rede functioneert daarmee niet als ‘verblijfplaats’. Dit werd in 2013 ook al geconstateerd in een onderzoek naar het economisch functioneren van het centrum. Mede op basis van dit onderzoek heeft de gemeenteraad € 500.000,- beschikbaar gesteld voor het plein en verschillende plannen laten ontwikkelen voor de invulling van de herinrichting. De inwoners van Dronten en de bezoekers van het plein zijn in het najaar van 2015 gevraagd mee te denken en hun voorkeuren aan te geven.

Het nieuwe onderzoek bevestigt de noodzaak van een herinrichting. Ruim de helft van de inwoners ziet het belang van een herinrichting voor het centrumgebied. Een kwart vindt dat het plein zo gelaten moet worden en dat het geld beter aan andere zaken kan worden besteed. Het uitbreiden van de horecaterrassen en het planten van groen zijn de meest genoemde suggesties om het plein gezelliger te krijgen. Voor waterpartijen en kunst op het plein is het draagvlak minder groot.

Het beschikbare budget (€ 500.000,-) wordt door de helft van de Drontenaren als voldoende gezien voor de herinrichting, maar een kwart van de respondenten is er voorstander van meer geld in het project te steken. Het draagvlak voor investeringen boven de miljoen euro is zeer beperkt. Het college verwerkt de uitslag van de enquête in een voorstel, dat in januari besproken wordt in de gemeenteraad. Wethouder Dirk Minne Vis gaat ervan uit dat werkzaamheden aan het plein volgend najaar van start kunnen gaan.

Het onderzoek is door I&O Research uitgevoerd in opdracht van de gemeente Dronten. In totaal werkten ruim 900 inwoners van Dronten en ruim 300 bezoekers van het Redeplein mee aan het onderzoek dat in september 2015 werd uitgevoerd.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.