Draagvlak voor fusie Langedijk en Heerhugowaard?

De gemeenteraden van Heerhugowaard en Langedijk zijn van plan deze gemeenten te laten fuseren. In 2020 vindt een ambtelijke fusie plaats en in 2022 volgt een bestuurlijke fusie.
04 juli 2019 | Jaap Bouwmeester

Inwonerspeiling Sint Pancras en Koedijk

Achtergrond

De gemeenteraden van Heerhugowaard en Langedijk zijn van plan deze gemeenten te laten fuseren. In 2020 vindt een ambtelijke fusie plaats en in 2022 volgt een bestuurlijke fusie.

De gemeenten Heerhugowaard en Langedijk hebben de fusieplannen besproken met inwoners. Daarbij bleek dat met name in de kernen Sint Pancras en Koedijk niet iedereen achter de fusie staat.

Om een breed en representatief beeld te geven van het draagvlak voor de fusieplannen en de argumenten die daarbij een rol spelen, hebben de gemeentebesturen besloten in Koedijk en Sint Pancras een draagvlakonderzoek uit te laten voeren door I&O Research.

Belangrijkste uitkomsten

  • Een meerderheid van de inwoners van Sint Pancras en Koedijk die hebben meegedaan aan de enquête, staat afwijzend tegenover de plannen van de gemeente Langedijk om met Heerhugowaard te gaan fuseren. In Sint Pancras is dit plan voor 62% van de deelnemende inwoners niet acceptabel. In Koedijk ligt dit cijfer op 55%. 
  • De belangrijkste achtergrond van de weerstand is dat men liever zou zien dat Langedijk met Alkmaar fuseert. Men heeft minder binding met Heerhugowaard. Dat geldt voor beide kernen. Van de tegenstanders van de fusie met Heerhugowaard hebben ongeveer zeven op de tien liever een fusie met Alkmaar. Verder zegt een kwart van de deelnemende inwoners in Sint Pancras en een derde in Koedijk geen binding te voelen met Heerhugowaard. Een op de vijf zegt ontevreden te zijn met hoe het proces is verlopen.
  • Een minderheid ziet wel iets in een fusie met Heerhugowaard. In Sint Pancras vindt 11% van de deelnemende inwoners dit een goed plan en voor nog eens 16% is de fusie onder voorwaarden acceptabel. In Koedijk vindt 7% het een goed plan en is voor 24% de fusie onder voorwaarden acceptabel. In beide dorpen hebben deze voorwaarden betrekking op de voorzieningen, het behoud van het dorpse karakter, de eigen identiteit, de lokale lasten en het betrekken van inwoners bij de besluitvorming. Een deel van de deelnemende inwoners stelt als voorwaarde aan de fusie tussen Langedijk en Heerhugowaard dat hun eigen dorp aansluit bij Alkmaar.
  • Minder dan de helft van de inwoners die deelnamen verwacht dat de fusie een verbetering zal betekenen wat betreft de voorzieningen, bereikbaarheid, dienstverlening of onderhoud van openbare ruimte. Meer dan de helft verwacht dat de fusie ten koste zal gaan van het eigen karakter van hun dorp. Voorstanders van de voorgenomen fusie denken in meerderheid positief over de effecten van een fusie.

Onderzoeksverantwoording

Alle inwoners van 18 jaar en ouder in Sint Pancras en Koedijk  zijn door middel van een brief uitgenodigd aan het onderzoek deel te nemen. De aangeschreven inwoners hadden daarbij de keuze de enquête online in te vullen of via een schriftelijke vragenlijst. In totaal deden 2.287 inwoners van Sint Pancras en Koedijk mee. In procenten uitgedrukt was de respons in Koedijk 48,6% en in Sint Pancras 46,7%. Inwoners van Sint Pancras en Koedijk konden van 3 tot en met 17 juni 2019 de enquête invullen.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Jaap Bouwmeester

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.