Discriminatieklimaat Groningen

In de provincie Groningen voelt een op de zes inwoners (17 procent) zich wel eens gediscrimineerd. Het deel Groningers met een discriminatie-ervaring is hiermee even groot als in 2012, maar ligt hoger dan in 2009 (toen had 13 procent van de inwoners hiermee te maken).
14 juni 2016 | Roy van der Hoeve

Discriminatie in Groningen steeds vaker arbeidgerelateerd

In de provincie Groningen voelt een op de zes inwoners (17 procent) zich wel eens gediscrimineerd. Het deel Groningers met een discriminatie-ervaring is hiermee even groot als in 2012, maar ligt hoger dan in 2009 (toen had 13 procent van de inwoners hiermee te maken). In alle Groningse gemeenten is er wel eens sprake van ongelijke behandeling. Wel komt dit minder vaak voor in de provinciale gemeenten dan in de stad Groningen. Ook ziet men hier minder vaak discriminatie bij anderen in hun omgeving. De context van discriminatie is steeds vaker arbeidgerelateerd, zoals op het werk, tijdens een stage of bij het solliciteren.

Er zijn verschillende gronden waarop mensen discriminatiegevoelens kunnen ervaren. In Groningen is leeftijd nog steeds de meest voorkomende discriminatiegrond. Dit komt in alle leeftijdsgroepen even vaak voor; zowel jongeren als ouderen hebben hiermee te maken.

De impact die discriminatie heeft neemt toe. Een op de drie gediscrimineerden heeft veel last van discriminatie, 9 procent zelfs in hoge mate. Niet alleen beïnvloedt discriminatie hun leven, voor een meerderheid zou het leven er rooskleuriger uitzien zonder discriminatie.

Een meerderheid van de gediscrimineerden maakt geen melding van discriminatie. Ze vinden het niet belangrijk genoeg of hebben het idee dat melden niet helpt. Voor een deel (23 procent) geldt dat ze er geen aandacht aan willen besteden. Een kwart van de Groningers met een discriminatie-ervaring maakt wel melding van het incident. Sinds 2009 is het deel dat melding maakt toegenomen. Ook zegt een groter deel van de inwoners te weten hoe ze het Discriminatie Meldpunt kunnen bereiken.

Het onderzoek naar het discriminatieklimaat in Groningen is door I&O Research uitgevoerd in opdracht van het Discriminatie Meldpunt Groningen. Hiervoor vulden ruim 1.300 inwoners van de provincie Groningen een online vragenlijst in. Het onderzoek geeft naast inzicht in het huidige discriminatieklimaat in de provincie ook een beeld van de ontwikkeling hiervan ten opzichte van eerdere jaren (2012 en 2009). Met deze inzichten heeft het Discriminatie Meldpunt Groningen een basis voor de nadere ontwikkeling van doelgericht en lokaal passend antidiscriminatiebeleid.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Roy van der Hoeve

Onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.