Deelnemen aan de benchmark ‘Waar staat je gemeente’

Inzicht en vergelijking, daar draait de benchmark van ‘Waar staat je gemeente’ in het kort om. Aan de hand van zes burgerollen wordt elke twee jaar gekeken in hoeverre de inwoners tevreden zijn over verschillende aspecten van de gemeentelijke dienstverlening.
16 februari 2010 |

U wilt inzicht in het oordeel van uw inwoners over de gemeentelijke dienstverlening? Wij beantwoorden voor u lokaal specifieke vragen en ondertussen neemt u deel aan de landelijk benchmark van ‘Waar staat je gemeente’.

Sinds begin 2008 bestaat de landelijke benchmark ‘Waar staat je gemeente’, geinitieerd door de VNG. Deze benchmark is ontstaan door het samenvoegen van de benchmarks van ‘De Staat van de Gemeente’ (prestaties volgens burgers) en ‘Watdoetjegemeente.nl’ (feitelijke prestatiecijfers). Momenteel ligt de uitvoering bij het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING).

Inzicht en vergelijking, daar draait de benchmark van ‘Waar staat je gemeente’ in het kort om. Aan de hand van zes burgerollen (relaties die de burgers met een gemeente kan hebben) wordt elke twee jaar gekeken in hoeverre de inwoners tevreden zijn over verschillende aspecten van de gemeentelijke dienstverlening. De resultaten worden verkregen door een burgerpeiling en een klanttevredenheidsonderzoek. De uitkomsten biedt handvatten voor aanscherping van het beleid en afstemming van het aanbod op de lokale situatie en behoeften. En gemeenten kunnen daarnaast hun eigen resultaten vergelijken met landelijke cijfers en vergelijkbare gemeenten.

Figuur 1

Voorbeeldresultaat op de zes burgerrollen

De benchmark ‘Waar staat je gemeente’ maakt onderscheid tussen zes burgerrollen. Deze rollen zijn:

  • de burger als kiezer;
  • de burger als klant;
  • de burger als onderdaan;
  • de burger als partner;
  • de burger als wijkbewoner;
  • de burger als belastingbetaler.

Wat bieden wij aan?

De onderzoeken worden volledig volgens de richtlijnen van de benchmark uitgevoerd. De burgerpeiling en het klanttevredenheidsonderzoek kunt u volledig uitbesteden aan I&O Research, wij nemen vrijwel al het werk uit handen. Van het opvragen van de steekproef van de GBA tot en met het invullen van de resultaten in de benchmark. Als u dat liever heeft, kunt u zelf ook een deel van de werkzaamheden uitvoeren en ondersteunen we u bij de rest.
Daarnaast kunnen de basisvragenlijsten aangevuld worden met extra vragen, zodat op een makkelijke manier ook lokaal specifieke onderwerpen aan de burgers voorgelegd worden. Onze onderzoekers ontwikkelen voor u een vragenlijst op maat.

Onze referenties

Recent hebben wij voor de volgende gemeenten ‘Waar staat je gemeente’ onderzoeken uitgevoerd: Buren, Leusden, Drechterland en Steenwijkerland.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.