Debat: Democratisch Offensief op 1 maart 2017

Het vertrouwen in de politiek is laag, ook onder veel jongeren. Maar tegelijkertijd vindt er van onderop een democratisch offensief plaats.
15 februari 2017

Debat over de zin en onzin van democratische vernieuwing

Met de lijsttrekker van de PiratenPartij, de oprichter van GeenPeil, met journalisten, onderzoekers én met u gaan wij het debat aan!

Woensdag 1 maart – Amsterdam

Het vertrouwen in de politiek is laag, ook onder veel jongeren. Maar tegelijkertijd vindt er van onderop een democratisch offensief plaats. Burgerinitiatieven schieten als paddenstoelen uit de grond. Er worden referenda gehouden, gelote burgers besturen mee. En nieuwe partijen als GeenPeil en de PiratenPartij gaan in de aanval voor meer directe zeggenschap. De vraag is alleen: wat werkt en wat niet?

Aan de vooravond van de Tweede Kamerverkiezingen organiseren I&O Research, Meer Democratie, Vrij Nederland en UP Office Building een zoektocht met politici, opiniemakers
en onderzoekers naar de zin en onzin van dit democratisch offensief.

Vrij Nederland-redacteur Thijs ​Broer trapt af met een column over het geringe vertrouwen van jongeren in de politiek en de roep om democratische vernieuwing. Onderzoeker Peter Kanne (I&O Research) presenteert de actuele electorale stand in de aanloop naar 15 maart en laat zien hoe burgers in Nederland denken over de democratie.

Bart Nijman (GeenPeil) en Ancilla van de Leest (PiratenPartij) nemen de traditionele partijen onder vuur. Ze leggen uit hoe zij de democratie willen vernieuwen. Hoogleraar Politicologie Tom van der Meer (UvA), auteur van het boek “Niet de kiezer is gek”, stelt dat de Nederlandse democratie juist aardig goed functioneert en dat alternatieven óf niet óf averechts werken. Van der Meer: “Het echte probleem zit niet bij de kiezers, maar bij de bestuurderspartijen”. Volkskrant-columnist René Cuperus (Wiardi Beckmanstichting), fel criticus van de gevestigde politiek, noemt Van der Meer daarentegen een ‘niets-aan-de-hand-politicoloog’. Samen met de gasten en u nemen we de zin en onzin van democratische vernieuwing onder de loep Ook Rutger de Quay en Niels Kalkman van De Stembus 2017 zijn erbij.
Het debat staat onder leiding van Niesco Dubbelboer (Meer Democratie).

DEBAT: DEMOCRATISCH OFFENSIEF

I&O Research, Meer Democratie, Vrij Nederland en UP Office Building organiseren dit debat, op de 18de verdieping aan het Amsterdamse IJ, in de reeks “I&O Update”.


Wanneer:          woensdag 1 maart 2017, inloop vanaf 19.30 uur, debat van 20.00 – 21.30 uur
Waar:                UP Office Building, Piet Heinkade 55, Amsterdam
Voor wie:          Geïnteresseerde kiezers en professionals
Hoe:                  Kaarten zijn hier te bestellen 
Toegang:          € 7,50 – (inclusief reservering, 2 koffie,  thee, fris, bier of wijn) voor jongeren tot en met 25 jaar is de toegang € 3,50

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.