De terrassen kunnen wel open, vinden meeste Nederlanders
Steun voor coronamaatregelen – met name m.b.t. de economie – neemt verder af
Op dit moment staat 62 procent van de Nederlanders achter de coronamaatregelen (de manier waarop het kabinet in het algemeen omgaat met de coronamaatregelen), eind januari was dat nog 75 procent, begin maart 68 procent. In de periode september-december 2020 schommelde de algemene steun voor het coronabeleid tussen de 65 en 75 procent. Vaak nam het draagvlak af als Nederlanders vonden dat de maatregelen niet streng genoeg waren en namen ze weer toe als de maatregelen werden aangescherpt of toen de lockdown of avondklok werden ingevoerd. Dat patroon lijkt nu doorbroken: na de tweede verlening van de avondklok (die nog door 73% als ‘acceptabel’ wordt ervaren) gecombineerd met enkele versoepelingen, neemt de steun nu af naar de laagste tot nu toe gemeten. Vooral de steun voor de economische maatregelen kalft af. Deze was steeds al lager dan de steun voor het algemene en gezondheidsbeleid, maar daalt nu fors: van 53 naar 42 procent.
Roep om versoepeling neemt verder toe
Twee weken geleden zagen we de roep om versoepeling al toenemen, dit zet nu door. Nu wil 59 procent dat er meer versoepelingen komen, waarvan 10 procent de lockdown zelfs helemaal wil loslaten. Het aandeel dat de huidige lockdown wil handhaven daalde van 43 naar 29 procent. Net als twee weken geleden wil nog 9 procent de lockdown juist verder aanscherpen.
Zes op tien vinden zien opengaan terrassen als veilig
Zes op tien Nederlanders zijn het eens met de stelling “Het lijkt mij veilig genoeg om de terrassen van cafés en restaurants weer volledig te openen” (60%).
Voor het volledig openen van cafés en restaurants is geen steun: slechts 34 procent denkt dat dat veilig kan, 48 procent denkt van niet.
Verantwoording
Dit onderzoek vond plaats van maandagochtend 1 maart tot dinsdagmiddag 2 maart 2021. Er werkten in totaal 2.685 Nederlanders van 18 jaar of ouder mee aan dit onderzoek.
Het grootste deel hiervan (2.493) is afkomstig uit het I&O Research Panel en 192 respondenten vulden de vragenlijst via het panel van PanelClix.
De onderzoeksresultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, regio, opleidingsniveau en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017. De weging is uitgevoerd conform de richtlijnen van de Gouden Standaard. Hiermee is de steekproef representatief voor de kiesgerechtigde Nederlandse inwoners (18+), voor wat betreft deze achtergrondkenmerken. Bij onderzoek is er sprake van een betrouwbaarheidsinterval en onnauwkeurigheidsmarges. In dit onderzoek gaan we uit van een betrouwbaarheid van 95 procent. Bij een steekproef van n=2.685 en een uitkomst van 50 procent is er sprake van een foutmarge van plus of min 1,9 procent.
Peter Kanne
Senior onderzoeksadviseur