De Sportmonitor: brengt het sportgedrag in beeld

Wist u dat ook het risico op dementie door regelmatig sporten beduidend afneemt? Reden genoeg voor gemeenten om beleid te voeren op het stimuleren van de sportdeelname.
30 augustus 2010 |

Sport levert een belangrijke bijdrage aan de samenleving. We worden er gezonder, vitaler, socialer en zelfs blijer van. Regelmatig sporten verkleint niet alleen de kans op lichamelijke problemen als (en ten gevolge van) overgewicht, maar ook op psychische problemen als angststoornissen en depressie. En wist u dat ook het risico op dementie door regelmatig sporten beduidend afneemt? Reden genoeg voor gemeenten om beleid te voeren op het stimuleren van de sportdeelname. 

Een gedegen sportbeleid bevordert naast gezondheid de maatschappelijke integratie en participatie van inwoners. Daarvoor moet wel een aantal zaken in kaart gebracht worden, zoals: welke doelgroepen sporten minder dan gemiddeld en verdienen daarom extra aandacht? Hoe wek je hun interesse? Waar zitten lacunes in het sportaanbod en onder welke voorwaarden zouden mensen meer gaan bewegen? 

Op deze en meer vragen geeft de Sportmonitor antwoord; een onderzoeksinstrument dat op objectieve en gestandaardiseerde wijze zicht geeft op het sportgedrag van inwoners. Door gebruik te maken van de landelijke RSO-methode van het Mulier Instituut wordt duidelijk hoe de lokale sportdeelname zich verhoudt tot de landelijke sportparticipatie. Tevens kunnen veranderingen door de jaren heen inzichtelijk worden gemaakt; zijn inwoners meer of minder gaan sporten?

Sportmonitor Den Helder

Onlangs heeft I&O Research de ‘Sportmonitor Den Helder 2009’ uitgevoerd. Deze monitor is een vervolg op een eerdere meting in 2003. De resultaten zijn overwegend positief; meer inwoners zijn gaan sporten en ook de frequentie waarmee men sport is omhoog gegaan. Opvallend is vooral de forse stijging in de sportdeelname van volwassenen. Hun belangrijkste motivaties om te sporten? Dat zijn ontspanning en gezondheid, gevolgd door het sociale aspect van sporten. Toch zijn er groepen die achterblijven; de sportcijfers van 55-plussers, alleenstaande ouders, lageropgeleiden en inwoners met een niet-westerse herkomst liggen onder het gemeentelijk gemiddelde. 

Veel inwoners – vooral volwassenen en ouderen – sporten ongebonden; alleen of in een zelfgeorganiseerd groepje. Daarbij maakt men veel gebruik van de openbare ruimte (wandel- en fietspaden, parken, etc.). Jongeren sporten vooral in verenigingsverband en maken relatief veel gebruik van de officiële binnen- en buitensportaccommodaties in de gemeente. 

De meest populaire sporten in Den Helder zijn fitness en hardlopen – zowel onder mannen als vrouwen. Bij de jeugd zijn vooral zwemmen, voetbal en vechtsporten populair. Veel jongeren volgen voor hun favoriete sport lessen of trainingen en een aanzienlijk aandeel neemt wel eens deel aan sportcompetities of toernooien – in beide gevallen is de deelname hoger dan landelijk. 

Zie voor meer informatie over de sportmonitor Den Helder: www.denhelder.nl/foto/Sportmonitor2009.pdf

Op maat gesneden

Bovengenoemde resultaten zijn een selectie uit het basisgedeelte van de Sportmonitor; het deel dat volledig volgens het landelijke RSO-protocol wordt uitgevoerd. Buiten deze basis zijn de mogelijkheden voor onderzoek uiteenlopend. Afhankelijk van de wensen en behoeften van gemeenten maakt I&O Research een vragenlijst op maat. Het eindrapport biedt hierdoor concrete handvatten voor een sportbeleid dat aansluit op de lokale praktijk. 

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.