De cynische burger, een profiel

In het grootschalig kiezersonderzoek dat I&O Research in augustus 2012 heeft uitgevoerd, zijn enkele stellingen over politiek cynisme voorgelegd aan 7.300 respondenten.
21 februari 2013 |

In het grootschalig kiezersonderzoek dat I&O Research in augustus 2012 heeft uitgevoerd, zijn enkele stellingen over politiek cynisme voorgelegd aan 7.300 respondenten. Daarmee kunnen wij de vragen beantwoorden hoe groot op dit moment het politiek cynisme onder de Nederlandse kiesgerechtigde bevolking is en welke kenmerken van burgers bevorderlijk zijn voor politiek cynisme.

Uit de analyse komt naar voren dat 40 procent van de burgers in hoge mate cynisch is over het functioneren van politici. Dit cynisme betreft met name het niet nakomen van beloften tijdens verkiezingscampagnes en in mindere mate het optreden van vriendjespolitiek bij de benoeming van politici en de oriëntatie op het eigen belang.

Ons onderzoek laat zien dat politiek cynisme met name voorkomt onder burgers met minder economisch en cultureel kapitaal, de mensen met een laag inkomen en een lage opleiding. Dit zijn mensen die meestal in mindere mate hun wensen richting politici kenbaar maken, minder actief zijn in maatschappelijke organisaties en vaker niet gaan stemmen bij verkiezingen.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.