I&O zetelpeiling: D66 levert flink in, coalitiepartijen op dieptepunt

In de I&O Research-zetelpeiling die liep van 13 tot en met 16 mei is de VVD opnieuw de grootste partij van Nederland. Wel staat de VVD op een verlies van zes zetels ten opzichte van de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. De coalitiepartijen staan samen inmiddels op 55 virtuele zetels. Een verlies van 23 zetels ten opzichte van maart 2021. Niet eerder stond de coalitie er zo slecht voor. Ook de tevredenheid met Rutte IV neemt verder af en blijft het vertrouwen in de overheid laag (37% heeft vertrouwen).
19 mei 2022 | Asher van der Schelde & Peter Kanne | #peiling #politiek #zetelpeiling

Omtzigt meest gewaardeerd; Van der Plas en Kuiken nummers 2 en 3

Omtzigt is nog steeds de meest populaire politiek leider van het land. Hij krijgt van kiezers gemiddeld een 7,4. De populariteit van Laurens Dassen, voorheen na Omtzigt het meest gewaardeerd, daalt van een 6,3 naar een 5,6. De populariteit van Caroline van der Plas is het afgelopen jaar flink toegenomen (van een 5,7 naar een 6,2). Nieuwkomer Attje Kuiken komt met stip op een derde plaats binnen: een 5,9. Ze is bij ongeveer de helft van het electoraat bekend.

Draagvlak toelaten Oekraïense vluchtelingen nog groot, maar neemt wel af

De oorlog in Oekraïne wordt steeds minder op de voet gevolgd. Inmiddels zegt 17 procent dit te doen. In maart was dit nog twee keer zoveel. Het draagvlak voor het toelaten van vluchtelingen is nog steeds groot, maar neemt wel af. In maart waren vier op vijf (78%) nog voor een ruimhartige opvang van vluchtelingen. Inmiddels is dat gedaald tot 61 procent.

Zetelpeiling

D66 verliest vijf zetels ten opzichte van de vorige meting in april. De sociaalliberalen komen nu uit op 13 zetels terwijl dit er tijdens de verkiezingen nog 24 waren. De PVV plust drie zetels en staat daarmee op 16 zetels. JA21, BBB en GroenLinks zijn de enige partijen die op ruime winst staan ten opzichte van de verkiezingsuitslag.

Coalitie op dieptepunt: links én rechts profiteren

De coalitie, die in de Tweede Kamer 78 zetels inneemt, staat inmiddels op 55 virtuele zetels. Partijen aan de linker (11 extra zetels)- en rechterkant (12 extra zetels) van de coalitie profiteren daarvan.

Tevredenheid met kabinet neemt verder af

Inmiddels zijn bijna twee op drie (64%) kiezers ontevreden met het kabinet Rutte IV. Toen het kabinet aantrad was dit percentage significant lager (56%).

Omtzigt meest gewaardeerde leider, dan Van der Plas; populariteit Kaag en Dassen gedaald

Onderstaande grafiek illustreert de bekendheid en populariteit van veertien politiek leiders van partijen. Pieter Omtzigt is veruit het meest populair, negen op tien kennen hem en hij krijgt van de kiezer gemiddeld een 7,4. Sigrid Kaag is in achting gedaald. Ten tijde van de Tweede Kamerverkiezingen scoorde zij nog een ruime voldoende (6,1). Inmiddels is dat gedaald naar een 4,3. Ook premier Rutte scoort een onvoldoende (5,0).  

Bekendheid (nu 71%) en populariteit van Caroline van der Plas zijn het afgelopen jaar flink toegenomen. Haar waarderingscijfer steeg met 1,5 punt: nu een 6,2. Daarmee is Van der Plas de op een na populairste leider.

De populariteit van Volt-leider Dassen is significant afgenomen in vergelijking met december 2021 (van 6,3 naar 5,6). Hij is wel bekender geworden: van 25 naar 40 procent, maar is nog steeds een van de minst bekende politieke leiders. Attje Kuiken, de nieuwe politiek leider van PvdA, scoort relatief hoog (5,9). Ze is bij ongeveer de helft van het electoraat bekend.

Oekraïne: interesse in oorlog en draagvlak voor vluchtelingen zijn groot, maar nemen iets af

De interesse in de oorlog in Oekraïne neemt af. Inmiddels volgt 17 procent de oorlog op de voet, tegenover 35 procent in maart. Wel zien we dat ruim zeven op tien (73%) de oorlog in ieder geval nog op hoofdlijnen volgen.

Ook de steun voor een ruimhartige opvang van vluchtelingen daalt. Inmiddels zijn zes op tien (61%) hier voor. In maart betrof dit 78 procent.

Rapport

Download hier het hele rapport.

Onderzoeksverantwoording

Dit onderzoek vond plaats van vrijdag 13 tot maandag 16 mei. In totaal werkten 2.356 Nederlanders van 18 jaar of ouder mee aan het grootste deel van dit onderzoek. Het grootste deel van de steekproef (n=2.070) is afkomstig uit het I&O Research Panel, 286 respondenten deden mee via PanelClix. Dit zijn allen Nederlanders met een niet-westerse migratieachtergrond.

De onderzoeksresultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, regio, opleidingsniveau en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021. De weging is uitgevoerd conform de richtlijnen van de Gouden Standaard. Hiermee is de steekproef representatief voor de kiesgerechtigde Nederlandse inwoners (18+), voor wat betreft deze achtergrondkenmerken.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Asher van der Schelde

Onderzoeker

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.