Cybercrime treft ruim een op de acht

In 2012 gaf ruim een op de acht Nederlanders van 15 jaar of ouder aan in de afgelopen twaalf maanden slachtoffer te zijn geworden van cybercrime, zoals hacken en pesten op internet.
12 maart 2013 | Gerben Huijgen

Enkele resultaten uit de Veiligheidsmonitor 2012:

  • Een op de acht Nederlanders slachtoffer van cybercrime
  • Vooral jongeren hebben te maken met cybercrime
  • Een op de vijf slachtoffer van traditionele criminaliteit
  • Tevredenheid over politiecontact licht gestegen

In 2012 gaf ruim een op de acht Nederlanders van 15 jaar of ouder aan in de afgelopen twaalf maanden slachtoffer te zijn geworden van cybercrime, zoals hacken en pesten op internet. De ‘traditionele’ criminaliteit komt nog altijd vaker voor: een op de vijf inwoners werd slachtoffer van bijvoorbeeld inbraak, geweld of diefstal. Ruim een derde van de Nederlanders voelt zich wel eens onveilig. Dit blijkt uit de jaarlijkse Veiligheidsmonitor die het CBS, I&O Research en het Ministerie van Veiligheid en Justitie hebben uitgevoerd.

Helft cybercrimeslachtoffers werd gehackt

In 2012 is cybercrime voor het eerst officieel in het onderzoek opgenomen. In totaal werd 12 procent van de inwoners van 15 jaar of ouder geconfronteerd met een of meer vormen van computercriminaliteit. De helft van hen was het slachtoffer van hacken (inbreken op computer of smartphone, e-mailaccount of website). Een kwart werd gepest via internet, en een kwart had te maken met aan- of verkoopfraude. Een klein aandeel was slachtoffer van identiteitsfraude (onterecht gebruik van persoonsgegevens voor financieel gewin).

Vooral jongeren te maken met cybercrime

Jongeren, die relatief actief zijn op internet, hebben vaker te maken met cybercrime. Bijna een op de vijf jongeren tussen 15 en 25 jaar werd slachtoffer van computercriminaliteit. Ook bij 25- tot 45-jarigen is dit aandeel met 15 procent hoger dan gemiddeld.

Aandeel slachtoffers traditionele criminaliteit: licht dalende trend

Bijna 20 procent van de Nederlanders werd slachtoffer van een of meer traditionele vormen van veel voorkomende criminaliteit, zoals geweld, vermogensdelicten en vandalisme. Ten opzichte van 2011 is dit nauwelijks veranderd, maar op langere termijn is wel sprake van een licht dalende trend.

Ruim een op de drie voelt zich wel eens onveilig

In 2012 gaf 37 procent van de inwoners aan zich wel eens onveilig te voelen. Dit aandeel is niet veranderd ten opzichte van 2011, maar ligt wel iets lager dan het jaar daarvoor.

Tevredenheid over politiecontact licht gestegen

Bijna 60 procent van de Nederlanders die in het afgelopen jaar contact had met de politie, was daar tevreden over. Deze tevredenheid is sinds 2010 licht gestegen.

Meer slachtoffers en onveiligheid in stedelijke regio’s

Slachtofferschap komt in 2012 meer dan gemiddeld voor in politieregio’s met een stedelijk karakter, zoals Amsterdam-Amstelland, Haaglanden en Rotterdam-Rijnmond. Ook inwoners van de regio Gooi- en Vechtstreek hebben vaker dan gemiddeld te maken met criminaliteit. In deze regio’s voelden ook relatief meer mensen zich onveilig, ruim vier op de tien. Deze samenhang is niet overal aanwezig. Een hoger aandeel inwoners dat zich wel eens onveilig voelt, is ook te zien in de politieregio’s Limburg-Zuid, Flevoland en Utrecht, terwijl hier het aandeel slachtoffers niet wezenlijk hoger is dan gemiddeld in Nederland.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Gerben Huijgen

Algemeen directeur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.