CQI – Meten klantervaringen in de zorg

Voor zorgaanbieders, zorgkantoren, zorgverzekeraars, maar in toenemende mate ook voor gemeenten, is het belangrijk om te weten hoe cliënten de zorgverlening en ondersteuning van zorgaanbieders ervaren.
17 april 2015 |

Voor zorgaanbieders, zorgkantoren, zorgverzekeraars, maar in toenemende mate ook voor gemeenten, is het belangrijk om te weten hoe cliënten de zorgverlening en ondersteuning van zorgaanbieders ervaren. Inzicht in de klanttevredenheid biedt immers mogelijkheden voor verbetering en draagt bij aan betere kwaliteit van de zorg.

Bovendien stimuleert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport transparantie en kwaliteitsverbetering binnen de zorg; iets waar klanttevredenheidsmetingen een belangrijk rol in spelen. Met deze metingen kunnen cliënten de kwaliteit van zorgaanbieders vergelijken en de zorg kiezen die bij hen past.

Om klantervaringen in de zorg eenduidig te meten is er landelijk een standaard meetinstrument ontwikkeld; de Consumer Quality Index (CQI). De index meet de klanttevredenheid in verschillende zorgsectoren (bijvoorbeeld GGZ, huisartsenzorg, hulp bij het huishouden, jeugdgezondheidzorg). Het gebruik van de CQ-index wordt gesteund door het ministerie van VWS, zorgaanbieders, zorgverzekeraars en patiëntenorganisaties.

Sinds december 2013 is I&O Research gecertificeerd om CQI klanttevredenheidsonderzoek uit te voeren. Dit betekent dat het onderzoek volgens de eisen en richtlijnen van de CQ-index wordt uitgevoerd en het CQ-keurmerk krijgt. Dit keurmerk hebben zorgaanbieders nodig voor publicatie van kwaliteitsgegevens op www.kiesbeter.nl of voor de (verplichte) maatschappelijke verantwoording.

Wij verheugen ons op de toekomstige samenwerking met zorgaanbieders binnen de zorgsector!

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.