Consumentenpeiling over koopavond

De koopavond boet in aan populariteit. Deze duidelijk conclusie kan worden getrokken op basis van een door I&O Research uitgevoerde peiling onder bijna 3.000 consumenten.
14 januari 2014 |

Koopavond: over en sluiten?

De koopavond boet in aan populariteit. Deze duidelijk conclusie kan worden getrokken op basis van een door I&O Research uitgevoerde peiling onder bijna 3.000 consumenten. Hoewel een der-de zegt nog minimaal een keer per maand een koopavond te bezoeken, zegt 36 procent ten op-zichte van een jaar geleden nu minder vaak naar een koopavond te gaan. Slechts 7 procent gaat juist vaker.

In de jaren vijftig ontstonden koopavonden omdat het salaris wekelijks op donderdagmiddag werd uitbetaald. Tot op de dag van vandaag zijn er daarom in veel steden en dorpen de winkels op donderdag- of vrijdagavond open. De laatste jaren staat deze traditionele koopavond ter discussie. Hiervoor is een aantal mogelijke oorzaken aan te wijzen, zoals het kopen via internet, de opkomst van koopzondagen en de economische crisis. Hoe oordelen consumenten tegenwoordig over de koopavond? Wordt deze nog gebruikt? En hoe belangrijk vindt men een koopavond tegenwoordig nog? Onderzoeksbureau I&O Research heeft deze en andere vragen gesteld aan een kleine 3.000 consumenten in Nederland.

De uitkomsten van het onderzoek heeft de NOS gebruikt voor een reportage over de koopavond in Nederland.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.