Bijna één miljoen Nederlanders overwegen neutrale geslachtsregistratie (‘X’)

Uit het onderzoek “Kiezen voor een X” van Rutgers (expertisecentrum seksualiteit) blijkt dat bijna een miljoen Nederlanders overwegen hun geslacht in officiële documenten te wijzigen in een neutrale optie, als dit mogelijk wordt via het gemeentehuis. Het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het ministerie van Justitie en Veiligheid, is in Nederland het eerste onderzoek naar het aantal personen dat behoefte heeft om via de gemeente de geslachtsregistratie op officiële documenten in een neutrale optie (x) te wijzigingen. Op dit moment is het wijzigen van je geslacht op officiële documenten alleen mogelijk via de rechter. I&O Research heeft de dataverzameling voor dit onderzoek uitgevoerd.
14 juli 2023 | Anne van Bebber
Bijna één miljoen Nederlanders overwegen neutrale geslachtsregistratie (‘X’)

Begin 2023 is een vragenlijst afgenomen bij een representatieve steekproef van 12.253 personen van 16 jaar en ouder, participerend in het I&O Research Panel. Van de steekproef geeft 1,8 procent aan zich niet uitsluitend man of vrouw, oftewel non-binair, te voelen. Omgerekend gaat het om tussen de 233.000 en 306.000 personen van 16 jaar en ouder in de Nederlandse samenleving.

Uit het onderzoek blijkt dat 6,4 procent van de steekproef (omgerekend tussen de 875.000 en 1.006.000 personen) overweegt hun geslachtsregistratie aan te passen in een x als dit via de gemeente mogelijk wordt. Dat is meer dan de 2,4 procent die dit via de rechter overweegt. Opvallend is ook dat deze behoefte niet uitsluitend bij trans personen leeft, maar ook onder personen die zich wel identificeren met hun geboortegeslacht.

Daarnaast zegt 3,7 procent van de steekproef dat ze (zeer) waarschijnlijk daadwerkelijk hun geslachtsregistratie gaan aanpassen als dit via de gemeente mogelijk wordt. Dit gaat om omgerekend tussen de 481.000 en 583.000 personen van 16 jaar en ouder.

Lees hier het hele onderzoeksrapport

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Anne van Bebber

Onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.