Bevestigen of ontkrachten

Onderzoek richt zich vaak primair op het verzamelen van informatie bruikbaar voor het op- of bijstellen van beleid, al zit er in de meeste gevallen ook een toetsende waarde in.
28 februari 2013 |

Onderzoek richt zich vaak primair op het verzamelen van informatie bruikbaar voor het op- of bijstellen van beleid, al zit er in de meeste gevallen ook een toetsende waarde in. In gedachten worden de antwoorden op onderzoeksvragen al geformuleerd voor uitvoering van het onderzoek. Daar waar de ‘pure’ wetenschap zich richt op falsificatie, speelt hier de nieuwsgierigheid van opdrachtgevers en opdrachtnemers (de onderzoeker) een rol: klopt het beeld dat men voor het onderzoek heeft wel of niet; bevestigen of ontkrachten.

Na een periode van voorbereiding waarin we gezamenlijk met opdrachtgevers vragenlijsten formuleren, steekproeven trekken en verrijken en een analyseplan opstellen volgt vaak de veldwerkperiode. Enquêtes worden telefonisch, via internet of op straat afgenomen. Het onderzoek loopt, even een rustperiode voor de onderzoeker. De spanning wordt verder opgebouwd, wat zou het worden bevestigen of ontkrachten. En dan, nadat het databestand is opgemaakt en klaar is voor analyse is het dan eindelijk zover; de onderzoeker mag los gaan op het databestand! De eerste ‘fre var all’s’ volgen elkaar in hoog tempo op. Zijn onvoldoendes uitgedeeld, komen er verwachte of juist onverwachte uitkomsten uit, worden vermoedens bevestigd of juist ontkracht. De eerste honger is weer gestild, op naar de gedegen uitwerking en beantwoording van de onderzoeksvragen.

Is dit nu passie voor onderzoek of gezonde nieuwsgierigheid? Waarschijnlijk een combinatie van beide. Werd rond de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 zelfs door onderzoeksbureaus nog aangegeven dat er teveel werd gepeild. Voor de onderzoeker met passie geldt dat er niet vaak genoeg kan worden gepeild. Bevestigen of ontkrachten; beide is zeer waardevol.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.