Banenkrimp speelgoedwinkels: een landelijke trend

Het aantal speelgoedwinkels daalt, net als het aantal banen in deze branche. Tegelijk stijgen het aantal banen en de omzet in de groothandel van speelgoed. In dit artikel bespreken we de landelijke en regionale ontwikkeling van de speelgoedbranche tussen 2013 en 2018.
20 december 2019 | & Robert Nordeman
Banenkrimp speelgoedwinkels: een landelijke trend

In 2018 waren er circa 5000 banen in speelgoedwinkels. In 2013 was dit aantal nog 5.700. Daarmee is het aantal banen met 13 procent afgenomen. Tegelijk nam het aantal speelgoedwinkels af met 21 procent. Dat betekent een schaalvergroting van gemiddeld 4,5 banen per speelgoedwinkel in 2013 naar 4,9 banen in 2018. De omzet in deze branche liep in deze periode terug met 38 procent. De winkels met 2 tot en met 4 banen (de grootste categorie) hebben het relatief zwaar. Echt kleine winkels en de echt grote doen het beter en laten zelfs banengroei zien.

In de meeste regio’s daalde het aantal banen. Het aantal arbeidsplaatsen in de regio’s Arnhem en Nijmegen, Groot-Amsterdam, de Veluwe en Kop van Noord-Holland daalde het sterkst. Met name in Noord-Overijssel en Oost-Zuid-Holland nam het aantal banen toe in deze periode.

Regionale verschillen aanbod speelgoedwinkels

Speelgoedwinkels richten zich op kinderen, hoewel ze er zeker niet alleen voor kinderen zijn. In onderstaande figuur hebben we per regio in kaart gebracht hoeveel kinderen (0 – 12 jaar) er per speelgoedwinkel zijn. Landelijk is dat 2.350 kinderen per winkel. In Zuidwest-Gelderland en Zuidwest-Friesland is het aanbod van winkels per kind het laagst. In Alkmaar en omgeving en Oost-Zuid-Holland is het aanbod het grootst.

Groothandel in speelgoed laat groei zien

In vergelijking met speelgoedwinkels laat de groothandel in speelgoed een positieve ontwikkeling zien. Hier nam het aantal banen toe met 10 procent ten opzichte van 2013. Ook hier is sprake van schaalvergroting. Opvallend is de zeer sterke toename van de omzet in groothandel in speelgoed. Die omzet is verdubbeld tussen 2013 en 2018. Die groei komt niet bij de speelgoedwinkels terecht.

Terugloop aantal speelgoedwinkels en banen door verkoop elders

De ontwikkeling bij speelgoedwinkels staat niet op zich. Behalve in de dagelijkse sector nemen in vrijwel de gehele detailhandel het aantal winkels en banen af. Dat betekent niet automatisch dat ook de bestedingen afnemen. Voor speelgoed geldt dat een deel van de bestedingen wordt opgevangen door algemene webwinkels met speelgoed in het aanbod. En de branchevervaging die al langer speelt, zorgt voor verkoop van speelgoed in onder andere drogisterijen, boekwinkels en supermarkten.

Stichting LISA draagt zorg voor een landsdekkend werkgelegenheidsregister. I&O Research is intensief betrokken bij de totstandkoming van het LISA-materiaal. In de eerste plaats ondersteunen wij bij het ontsluiten van gegevens en adviseren wij afnemers over het gebruik van de data. Daarnaast maakt I&O Research gebruik van LISA-data voor analyses naar arbeidsmarkt, bedrijvendynamiek en omzetcijfers. Hiermee helpen wij diverse gemeentes en provincies met het opstellen van gedegen economisch beleid. Als voorbeeld van de mogelijkheden van LISA brengen wij maandelijks een thema binnen de werkgelegenheid in kaart.

Benieuwd naar de economie van uw gemeente? Neem gerust contact met ons op via onderstaande contactgegevens.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Robert Nordeman

Onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.