Bakfiets niet voorbehouden aan GroenLinks-stemmers

Op verzoek van de Volkskrant zocht I&O Research uit of er een relatie is tussen het bezit van een bakfiets en het stemmen op GroenLinks.
18 december 2018 | Peter Kanne & Laurens Klein Kranenburg
Bakfiets niet voorbehouden aan GroenLinks-stemmers

Op verzoek van de Volkskrant zocht I&O Research uit of er een relatie is tussen het bezit van een bakfiets en het stemmen op GroenLinks. Stijlspecialist Arno Kantelberg noemde de bakfiets onlangs ‘de GroenLinks-Hummer van de Amsterdamse binnenstad’ en electoraal geograaf Josse de Voogd legt het verband tussen de bakfiets en stemkeuze al veel langer. Onze conclusie is dat het bezit van een bakfiets niet is voorbehouden aan GroenLinks-stemmers. Van alle volwassen Nederlanders (van 18 jaar en ouder) heeft circa 1 procent een bakfiets. Onder GroenLinks-stemmers is dit ook 1 procent. Van de ouders met jonge kinderen (van 0-4 jaar) heeft 8 procent een bakfiets. Onder GL-stemmende ouders van jonge kinderen heeft 10 procent een bakfiets. Dat is iets hoger dan het gemiddelde, maar dit betreft geen significant verschil. Van de VVD’ers (met jonge kinderen) heeft 12 procent een bakfiets, wat significant hoger is dan andere kiezers. 

 Verder lijkt de bakfiets vooral populair te zijn onder hoogopgeleide ouders en mensen in het westen van Nederland. In de noordelijke provincies is het bakfietsbezit het laagst. Naarmate het inkomen toeneemt, stijgt het aandeel ouders dat een bakfiets bezit. 

De Volkskrant concludeert op basis van onze analyse: “Vooral welgestelde ouders van jonge kinderen hebben een bakfiets, of ze nu links of rechts stemmen.” En zo is het. 

 Link naar artikel   

Er is ook een video van deze factcheck: Link naar video

Verantwoording

Dit blijkt uit landelijk representatief onderzoek van I&O Research onder 14.295 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Hiervan behoren 1.295 personen tot de groep ouders met kinderen in de leeftijd van 0-4 jaar. De verdeling naar stemgedrag TK 2017 onder deze groep is: VVD (259), D66 (204), CDA (125), GroenLinks (105), PVV (95), SP (80), SGP (62), CU (53) en overige partijen (133). Het onderzoek liep van 7 november t/m 3 december 2017. De resultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, opleiding, regio en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Overname uit deze publicatie is alleen toegestaan met expliciete vermelding van I&O Research als

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

afbeelding

Laurens Klein Kranenburg

Onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.