Asscher meer kans op lijsttrekkerschap PvdA dan Samsom

De PvdA kiest van 24 november t/m 7 december haar lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen door middel van een ledenraadpleging. Lodewijk Asscher en Diederik Samsom zijn kandidaat. Men kan vanaf 2 euro per maand lid worden en meestemmen. Het nieuwe lid geeft een machtiging af voor het afschrijven van de maandelijkse contributie, maar kan elk moment opzeggen (er is geen opzegtermijn).
11 november 2016 | Peter Kanne & Laurens Klein Kranenburg

Politieke peiling I&O Research

 • De PvdA kiest van 24 november t/m 7 december haar lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen door middel van een ledenraadpleging. Lodewijk Asscher en Diederik Samsom zijn kandidaat. Men kan vanaf 2 euro per maand lid worden en meestemmen. Het nieuwe lid geeft een machtiging af voor het afschrijven van de maandelijkse contributie, maar kan elk moment opzeggen (er is geen opzegtermijn).
 • Ruim een kwart van de kiezers vindt het een goed idee dat iedereen (tijdelijk) lid kan worden van de PvdA en voor deze gelegenheid stemrecht krijgt. Van de PvdA-stemmers vinden ruim vier op de tien dat een goed idee, onder PvdA-leden is dat de helft. Opvallend is dat drie op de tien PvdA-leden deze ‘open verkiezingen’ geen goed idee vinden.
 • Onder PvdA-leden die ‘zeker’ zeggen te gaan stemmen, zijn Samsom en Asscher ongeveer even populair. In de steekproef zaten 70 PvdA-leden, dus deze uitkomst is indicatief.
 • Indien het lid worden en meedoen aan deze verkiezing 2 euro zou kosten, zou 1,1 procent van alle kiezers (circa honderdduizend mensen) ‘zeker’ meedoen. Als dit 24 euro kost (wat in feite het geval is), zou 0,4 procent (circa vijftigduizend mensen) ‘zeker’ meedoen. De PvdA heeft 46.000 leden, dus de niet-leden zouden de doorslag kunnen geven. Als daadwerkelijk 50.000 niet-leden mee zouden stemmen zou dit duidelijk in het voordeel van Asscher zijn.
 • Onder alle kiezers is Asscher duidelijk populairder dan Samsom. Onder niet-PvdA-kiezers krijgt Asscher gemiddeld drie keer zo veel steun als Samsom. Van de SP-kiezers ziet niemand Samsom zitten, 30 procent denkt dat Asscher de beste kandidaat is.
 • Het gat tussen beide kandidaten is onder PvdA-kiezers kleiner, maar nog steeds in het voordeel van Asscher.

  Zetelpeiling: PVV valt terug; VVD aan de leiding
 • Als er vandaag verkiezingen voor de Tweede Kamer zouden worden gehouden, zou de VVD 28 zetels halen, even veel als twee maanden geleden. De PVV valt terug, van 27 naar 21 zetels. Rekening houdend met statistische nauwkeurigheidsmarges (2 à 3 zetels) is de VVD op dit moment virtueel de grootste partij.
 • Op links zien we nog geen partij zich losmaken. De PvdA (18 zetels), SP (15) en GroenLinks (14) blijven elkaar in het vizier houden. CDA en D66 stijgen elk 3 zetels, van 13 naar 16 zetels.
 • VNL, onder aanvoering van Jan Roos, staat op dit moment op 1 zetel. DENK, Forum voor Democratie en de Piratenpartij halen vooralsnog onvoldoende stemmen binnen voor een zetel.
 • De tevredenheid over de prestaties van het kabinet-Rutte II is onveranderd ten opzichte van september: de groep ontevreden Nederlanders (53%) is groter dan het aandeel tevreden kiezers (44%).

  Thierry Baudet (FvD) en Ancilla van de Leest (PiratenPartij) nog onbekend
 • Thierry Baudet, de lijstaanvoerder van Forum voor Democratie, is bekend bij drie op de tien Nederlanders (30%). Daarmee blijft hij achter bij Jan Roos (VNL), die door 45 procent wordt herkend.
 • De lijsttrekker van de Piratenpartij, Ancilla van de Leest, is bij slechts 4 procent van de kiezers bekend.
 • Jesse Klaver (6,2), Lodewijk Asscher (6,0) en Alexander Pechtold (5,9) zijn de populairste politici. De
 • waardering voor nieuwkomers Jan Roos (3,3) en Thierry Baudet (3,4) blijft sterk achter bij die van die andere politici, met uitzondering van Geert Wilders (3,6). Onder PVV-kiezers doet Baudet (met een 6,1) het iets beter dan Roos (met een 5,7). Wilders scoort onder zijn eigen achterban een 8,2.

  Dit blijkt uit landelijk representatief onderzoek van I&O Research onder 3.910 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

afbeelding

Laurens Klein Kranenburg

Onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.