Ambtenaren stemmen vooral D66, GroenLinks of VVD

Er was eens een tijd dat de PvdA onder ambtenaren de populairste partij was. Vijf jaar geleden genoten de sociaal democraten blijkens een onderzoek van Binnenlands Bestuur nog bij bijna een op de drie ambtenaren de voorkeur.
09 maart 2017 | Peter Kanne & Michael Brandt

Er was eens een tijd dat de PvdA onder ambtenaren de populairste partij was. Vijf jaar geleden genoten de sociaal democraten blijkens een onderzoek van Binnenlands Bestuur nog bij bijna een op de drie ambtenaren de voorkeur. Bij deze verkiezingen overweegt nog een op de tien ambtenaren op de partij van Lodewijk Asscher te gaan stemmen.

Dat de PvdA onder ambtenaren veel andere politieke partijen voor of naast zich moet dulden, blijkt uit een in opdracht van Binnenlands Bestuur gehouden onderzoek van I&O Research. Volgens het medio februari gehouden onderzoek scoort de PvdA even goed (of slecht) als de PVV: 8 procent. Onder rijksambtenaren kan de partij van Geert Wilders zelfs op meer stemmen rekenen dan die van Asscher. Opvallend is dat rijksambtenaren vaker aangeven op de PVV te willen stemmen (12 procent) dan gemeenteambtenaren (7 procent). Al met al scoort de PVV onder ambtenaren volgende week naar verwachting vier keer beter dan bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen.   

Op 15 maart gaan de meeste stemmen van de ambtenaren waarschijnlijk naar D66, GroenLinks en VVD. Gevolgd door CDA, PVV en PvdA. Peter Kanne, verkiezingsonderzoeker bij I&O Research: ”Het stemgedrag van ambtenaren wijkt niet sterk af van dat van gemiddeld Nederland, zes partijen zitten eigenlijk vrij dicht bij elkaar.” Ambtenaren kiezen het vaakst voor D66, GroenLinks en VVD. Ambtenaren kiezen minder vaak voor VVD dan niet-ambtenaren. Voor GroenLinks en D66 zijn de verschillen met de overige ondervraagden niet significant.

Gemeenteambtenaren vertonen een lichte voorkeur voor het CDA, terwijl de ambtenaren in de zorg en het onderwijs een relatief sterke voorkeur vertonen voor D66 en GroenLinks, zo blijkt uit het I&O-onderzoek.

Voorgenomen stemgedrag ambtenaren  (situatie half februari)

Verantwoording

I&O Research voerde dit onderzoek uit in opdracht van Binnenlands Bestuur. Het onderzoek liep van vrijdag 10 februari tot en met dinsdag 14 februari 2017 en het werd online uitgevoerd uit onder burgers en ambtenaren. De deelnemers zijn geselecteerd en benaderd uit het I&O Research Panel. In totaal werkten 4.164 mee aan het onderzoek: 1.359 ambtenaren en 2.805 mensen die geen ambtenaar zijn. De ambtenaren die mee werkten aan het onderzoek zijn voornamelijk werkzaam bij gemeenten, het Rijk, in de zorg of in het onderwijs.

Binnenlands Bestuur, hét vakblad voor binnenlandse bestuurders en ambtenaren, publiceert dit onderzoek in vier afleveringen.

Klik hier voor dit artikel en andere artikelen over ons onderzoek voor Binnenlands Bestuur.

Klik hier voor het artikel: Ambtenaren houden niet van democratische veranderingen.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

afbeelding

Michael Brandt

Senior onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.