Alcoholmisbruik jongeren in Noord-Holland-Noord aangepakt

I&O Research onderzoekt de feiten en attitudes Het alcoholgebruik van Westfriese jongeren is alom in de publiciteit: Westfriese jongeren drinken eerder, vaker en meer dan gemiddeld. Vooral het alcoholgebruik op jonge leeftijd en het drinken van grote hoeveelheden alcohol op één avond, is de colleges van de negen Westfriese gemeenten (en Schagen) een doorn in […]
06 mei 2009

I&O Research onderzoekt de feiten en attitudes

Het alcoholgebruik van Westfriese jongeren is alom in de publiciteit: Westfriese jongeren drinken eerder, vaker en meer dan gemiddeld. Vooral het alcoholgebruik op jonge leeftijd en het drinken van grote hoeveelheden alcohol op één avond, is de colleges van de negen Westfriese gemeenten (en Schagen) een doorn in het oog. Maandag tekenden zij daarom in bijzijn van minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken een overeenkomst om drankmisbruik door de jeugd in te dammen. Dit in het kader van het Project Alcoholmatigingsbeleid West-Friesland van het Programmabureau Integrale Veiligheid Noord-Holland Noord.

I&O Research bracht in opdracht van het Programmabureau de regionale cijfers bijeen van alcoholgebruik onder jongeren uit de Westfriese Jeugdmonitor, de Veiligheidsmonitor en uit GGD-onderzoek. Daaruit blijkt ondermeer dat jongeren al op vroege leeftijd regelmatig grote hoeveelheden alcohol consumeren.
I&O Research voerde in dit kader eveneens een internetpeiling uit onder ruim 1.000 inwoners van West-Friesland, waarin de attitudes en opvattingen van Westfriezen ten aanzien van alcoholgebruik van jongeren centraal staan. Over het algemeen keurt een meerderheid van de Westfriese ouders het alcoholgebruik van hun kinderen niet af of staat er onverschillig tegenover. Met het alcoholproject willen de gemeenten de tolerante houding van ouders en opvoeders ten aanzien van alcoholgebruik aanpakken.

Concreet wordt een viertal doelstellingen nagestreefd:

  • het verlagen van het aandeel jongeren dat alcohol drinkt;
  • het bevriezen van de startleeftijd waarop jongeren beginnen met het drinken van alcohol;
  • het terugdringen van de alcoholgerelateerde maatschappelijke overlast, en
  • het bevorderen van bewustwording bij ouders en opvoeders rondom de gezondheidsrisico’s en maatschappelijke schade van overmatig alcoholgebruik.

Maatregelen die in het kader van het project worden voorgesteld, zijn het aanstellen van extra toezichthouders en het vervroegen van de toegangstijden van de horeca; dit laatste om de tijd van ‘thuis indrinken’ te beperken.
Het project kent een looptijd van twee jaar. Na die tijd zullen de cijfers en opvattingen rondom drankgebruik opnieuw door I&O Research worden onderzocht.

Zie voor de rapportages de productpagina van Werk, zorg & jongeren.

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.