Aantal banen stijgt voor vijfde jaar op rij

In 2019 is de werkgelegenheid in Nederland toegenomen met 2,5 procent. Daarmee is de groei van het aantal banen voor het tweede jaar op rij hoger dan twee procent.
04 maart 2020 | Gerben Huijgen & Robert Nordeman

In 2019 is de werkgelegenheid in Nederland toegenomen met 2,5 procent. Daarmee is de groei van het aantal banen voor het tweede jaar op rij hoger dan twee procent. Er kwamen in totaal ruim 220.000 banen bij. Ook het aantal vestigingen is toegenomen, met bijna 76.000, een groeipercentage van 4,7 procent. Dit blijkt uit cijfers van LISA, het landelijk databestand met gegevens over alle vestigingen in Nederland waar betaalde arbeid wordt verricht. I&O Research is intensief betrokken bij de totstandkoming van LISA-materiaal.

Banengroei houdt aan

Ten opzichte van 2018 is het aantal banen gegroeid met 220.220 (2,5 procent). Dit betekent dat er nu voor het vijfde jaar op rij sprake is van groei (zie onderstaande grafiek). De totale werkgelegenheid in Nederland komt in 2019 uit op bijna 8.900.000 banen. Ten opzichte van 1996 zijn er ruim 2,4 miljoen meer banen. Deze toename betreft voor ruim 1,4 miljoen banen van vrouwen en voor ruim 0,9 miljoen banen van mannen.

Al sinds 2000 is de ontwikkeling van het aantal vestigingen positiever dan het aantal banen. Dit is een gevolg van het aanhoudend groot aantal mensen dat voor zichzelf begint. De groei van het aantal vestigingen in 2019 past in deze trend. Na een relatief beperkte groei in 2017 (+2,8 procent) groeide het aantal vestigingen in 2018 met 4,5 procent en in 2019 met 4,7 procent.
Het totale aantal vestigingen komt daarmee uit op ruim 1,7 miljoen. Het aandeel vestigingen met 1 werkzaam persoon is met 1 procentpunt gestegen naar 72,4 procent. Dit betekent dat bijna driekwart van alle vestigingen bestaat uit eenmanszaken, zzp’ers, freelancers en kleine zelfstandigen.

Forse toename aandeel kleine banen

Bij de meting van de werkgelegenheid wordt ook onderscheid gemaakt naar het gemiddeld aantal gewerkte uren per week. Banen van minder dan 12 uur noemen we kleine banen, vanaf 12 uur spreken we van grote banen. In 2018 was de groei van het aantal kleine banen beperkt met 1,0 procent (13.300 banen). In 2019 is er juist sprake van een forse toename, met 54.000 banen (4,1 procent). Het aantal grote banen is in 2019 gegroeid met 2,3 procent.
De verhouding tussen grote en kleine banen verandert slechts langzaam: in 1999 bedroeg het aandeel kleine banen nog 13,4 procent, twintig jaar later is dit toegenomen tot 15,5 procent.

Volledig overzicht

Lees meer over de verschillen tussen sectoren en regio’s in het hele bericht.

Met dit onderzoek is de 24e jaargang voltooid. Dit maakt LISA een unieke datareeks van bijna een kwart eeuw aan landelijke werkgelegenheidsinformatie op vestigingsniveau.
I&O Research is intensief betrokken bij de totstandkoming van LISA-materiaal. In de eerste plaats ondersteunen wij de Stichting LISA bij het ontsluiten van gegevens en adviseren wij afnemers over het gebruik van de data. Daarnaast maakt I&O Research gebruik van LISA-data voor analyses naar arbeidsmarkt, bedrijvendynamiek en omzetcijfers. Hiermee helpen wij diverse gemeentes en provincies met het opstellen van gedegen economisch beleid.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Gerben Huijgen

Algemeen directeur

afbeelding

Robert Nordeman

Onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.